Изтекоха лични данни на 191 млн. избиратели в САЩ

Един от най-големите течове на данни в историята бе разкрит от специалиста по информационна сигурност Крис Викъри

Един от най-големите течове на данни в историята бе разкрит от специалиста по информационна сигурност Крис Викъри

Личните данни на над 191 милиона американци се съхраняват с отворен достъп в интернет, алармира експертът по информациионна сигурност Крис Викъри. Това е едно от най-големите в историята изтичания на персонални данни.

Базата съдържа пълните имена и адресите на американските избиратели, датата на раждане, номер на телефон, адрес на електронна поща, данни за политически пристрастия, ID за изборите, история на гласуването от 2000 г. досега, както и прогноза за гласуване на предстоящите президентски избори.

Викъри твърди, че базата включва данни за всички жители на САЩ, които са гласували поне веднъж от 2000 г. досега. Самият той фигурира в базата, което потвърждава, че тя е достоверна.

Липсват данни за основни документи на американските граждани – шофьорски книжки и карти за социално осигуряване. Налице е обаче информация за участиието на избирателите в работата на правоохранителните органи, вкл. силовите структери.

Крис Викъри изследва базата заедно с експертите по изтичане на данни от DataBreaches.net. Засега обаче не е установен категорично виновникът за изтичане на информацията. Предполага се, че това е компанията NationBuilder, която разработва софтуер за провеждане на избори.

NationBuilder обаче твърди, че IP-то, на което е публикувана базата данни, не принадлежи нито на компанията, нито на нейни клиенти. За случая са уведемени ФБР и други служби, които провеждат разследване.

По-рано независимият експерт по сигурност Крис Викъри откри в интернет база с персоналните данни на 13 млн. потребители на антивируса MacKeeper, предназначен за Mac компютри. Той твърди също, че в интернет се намират под свободен достъп данните за 30 хиляди потребители на MongoDB, поради неправилно конфигурирани настройки.

Коментари по темата: „Изтекоха лични данни на 191 млн. избиратели в САЩ”

добавете коментар...

  1. jijo

    Ето сега разбирам защо нашите управници настояват да се въведе електронно гласуване:
    Базата съдържа … данни за политически пристрастия … история на гласуването от 2000 г. досега…
    Толкова за тайната на вота.

Коментар