Парламентът прие електронното гласуване

136 български депутати подкрепиха електронното гласуване

136 български депутати подкрепиха електронното гласуване

Българският парламент прие днес решение, с което подкрепя възможността да се гласува и дистанционно по електронен път на избори и референдуми.

Е-гласуването ще може да се извършва при разписани законови гаранции за тайната на вота, гражданския контрол върху изборния процес и сигурността на информационните системи.

В гласуването участваха 192 народни представители, от които 136 бяха „за”, а 56 – „против”, съобщи пресцентърът на парламента.

До края на месеца правната комисия ще трябва да обсъди на първо гласуване всички постъпили и новопостъпили законопроекти, свързани с Изборния кодекс, вкл. законопроекти, предвиждащи въвеждане и на дистанционно гласуване по електронен път.

Комисията ще трябва да разгледа и анализира всички възможности и процедури за дистанционно електронно гласуване в приложните системи на европейското законодателство.

До края на април 2016 г. правната комисия ще трябва да излезе с доклад за второ четене на приетите на първо гласуване законопроекти на Избирателния кодекс.

Коментари по темата: „Парламентът прие електронното гласуване”

добавете коментар...

  1. Доктор

    Какво да се каже – Дебилска държава с хора дебили.

    Няма да е голяма изненада да правят анонимно гласуване и с акаунти в фейсбук, електронна поща, интернет адреси любезно предоставени от интернет доставчици.
    Както и гласуване от смартфони, които любезно предоставят цял куп лични данни на едно местенце.

    Голеем плюс, да е бързо и лесно да се знае кой за кого гласува.
    Друг голеем плюс, да е бързо, лесно и безплатно да бъде подправянето на гласовете.

  2. Saevar

    идеално, това значи ли че и ние които сме в чужбина ще можем да гласуваме?

Коментар