Китай подготвя 1000 пъти по-бърз суперкомпютър

Суперкомпютърът Tianhe-1A скоро ще има 1000 пъти по-мощен наследник

Суперкомпютърът Tianhe-1A скоро ще има 1000 пъти по-мощен наследник

Китайският център за суперкомпютри в град Тянцзин планира да създаде в близките години машина от ново поколение, която е 1000 пъти по-производителна от широко използвания Tianhe-1A.

Суперкомпютърът ще може да изпълнява квинтилион операции в секунда, съобщи агенция Синхуа. Очаква се Китай да покаже прототип на машината през 2017 г. или в началото на 2018-ма.

Най-бързият суперкомпютър в света е Tianhe-2, който е разработен от Народната освободителната армия на Китай. Машината е способна да изпълнява 33,9 квадрилиона операции в секунда. Три пъти поред Tianhe-2 оглавява световния рейтинг на 500-те най-мощни суперкомпютъра.

Предходният модел, Tianhe-1A, който отстъпва по скорост на Tianhe-2, намира широко приложение в различни области – обработка на данни за нефтени находища, биомедицински изследвания, производство на анимационни филми и др. Всеки ден Tianhe-1A доставя услуги на хиляди клиенти.

Коментари по темата: „Китай подготвя 1000 пъти по-бърз суперкомпютър”

добавете коментар...

  1. Бай Ху

    За квантовите компютри основното приложение е пак моментално разбиване на криптографски кодове. Тоест цялата днешна криптография, алгоритми и технология се разбиват на 100% и това напълно обезсмисля криптографския в сегашния си вид.

    Както в един от коментарите дори и с квантовите компютри си е пак си същата скучна работа разбиване на кодове и подслушване.

  2. Димитър

    Какво стана с квантовата технология ? Нали квантовите компютри като D-Wave 1,2 на Гугъл и Наса са бъдещето? Едно е да изсършваш операции чрез 1 или 0 , а съвсем друго да имаш едновременно 1 и 0 в операция

  3. :)

    Във цял свят най-големите клиенти/собственици на супер компютри са военните. Другото е прах в очите на простосмъртните 🙂

  4. Шумпел

    Истината е много скучна гадна и неприятна.

    Всички държави със супер компютри се състезават, кой на кого да разбива криптографските кодове и да прослушват Интернет и телефоните.

  5. Шумналия

    Хубаво, ще имат мощен суперкомпютър, но по-важно е какво ще правят с него. Дали и какви математични модели ще се решават на него. Примерно сложни математични модели за нови технологични процеси, за нови материали и т.н. (които ще намерят приложение утре в нови продукти). Нещо което малко ме съмнява.
    Знае се, че китайците основно ползват тези мощни машини за да си оптимизират ядрените бойни глави, т.е. за военни цели и почти нищо по отношение на някакви нови технологии за гражданско производство от което всички ние като потребители да спечелим, а китайски компании да се наредят сред високотехнологичните такива.
    Подобен суперкомпютър със сигурност е възможен, основно защото военните дават парите, а тях не ги интересува много енергоефективността и дали ще харчи 50 или вероятно 100 мегавата, дали е изгодна поддръжката на подобна машина и колко ще струва само тока за нея… (особено след като американците отказаха да им продадат Xeon Phi).
    В това време D-Wave, Google, NASA напредват с квантовите си компютри и цялото това състезание TOP500 може да се обезсмисли в близко бъдеще…
    В това

Коментар