MIT разработва процесор със 168 ядра

Eyeriss ще решава на хардуерно ниво задачи, които обикновено се изпълняват от софтуера (снимка: MIT)

Eyeriss ще решава на хардуерно ниво задачи, които обикновено се изпълняват от софтуера (снимка: MIT)

Инженери от Масачузетския технологичен университет (MIT) разработват нов процесор Eyeriss със 168 изчислителни ядра. Чипът има уникална архитектура и ще се използва в мобилни устройства, самоуправляеми автомобили, роботи и друга техника.

Eyeriss ще решава на хардуерно ниво задачи, които обикновено се изпълняват от софтуера. Така например, процесорът ще може да разпознава лица от снимки и да им поставя етикети, подобно на социалната мрежа Facebook. Твърди се, че подобен чип ще добави в мобилните устройства възможности на невронна мрежа.

Нещо повече, хардуерът на чипа ще разпознава и звуците от микрофона. Подобна функционалност се очаква да бъде от голяма полза за самоуправляемите автомобили, на които чипът ще придаде характеристики на изкуствен интелект, смятат специалистите.

Eyeriss ще анализира с висока скорост данни от датчичи и камери с микрофон, благодарение на големия брой ядра. Това ще му позволи да разпознава пешеходци, машини и други препятствия в кадрите и да подава обработената информация към други системи, отговарящи за управлението.

Иновативният процесор ще намери приложение и в дроновете. Благодарение на него, тези роботизирани апарати ще могат самостоятелно да летят и преодоляват препятствия, като записват в движение видео и звук и извършват анализ на видяното и чутото.

Eyeriss превъзхожда по изчислителна мощ 10 пъти съвременните мобилни графични процесори (GPU). Чипът може да обработва много повече информация за единица време, като при това консумира малко енергия – съществено изискване за мобилните устройства, които работят на батерия.

Разработчиците разкриха възможностите на Eyeriss по време на конференцията ISSCC, която се състоя миналата седмица в Сан Франциско. Процесорът все още се нуждае от доработки и тестове, преди да се пристъпи към серийно производство.

Коментари по темата: „MIT разработва процесор със 168 ядра”

добавете коментар...

  1. harry

    boli me na patoka

  2. Бай Ху

    Само ако посмеят да имат нещо общо с този гнусен Facebook, дори и без пари да ми го дават моментално ще го хвърля в кофата за боклук.

    Ще е интересно да пуснат процесори с много ядра (повече от 4, 8, 16, 32 … ), но нека да са универсални и никакви глупости и мръсотии като Facebook.

  3. ju

    Чакъм продукта с нетарпение

Коментар