Холандци създадоха гъвкава керамика

Холандският стартъп Eurekite e създал гъвкав керамичен материал с голям потенциал за използване в електрониката

Холандският стартъп Eurekite e създал гъвкав керамичен материал с голям потенциал за използване в електрониката

Изследователи от Холандия са създали нов тип материал, подходящ за направата на гъвкава електроника. Той се нарича „флексирамикс”, тъй като е гъвкав като хартия и притежава свойствата на керамичните изделия.

Разработката е дело на стартъпа Eurekite. Освен че е гъвкав, новият материал се отличава с диелектрични свойства и устойчивост на високи температури. Той е лек, не гори и може да се огъва като хартия.

Eurekite планира да предложи своя продукт на производители на електроника. Очаква се флексирамикс да намери приложение в гъвкави печатни платки за носими устройства и в оборудване за експлоатация в условия на високи температури.

Парче от новия материал с размери 10×10 см струва по-малко от 1 евро. Разходите за нанасяне на електронна схема върху него са съпоставими с тези за обикновените текстолитови плочи.

Eurekite притежава също така технология за създаване на флексирамикс с различни дебелини – от микрометри до милиметри. В момента разработката е в процес на патентоване. Новият материал е получен случайно, по време на експерименти в лаборатория на университета Твенте, споделя изпълнителният директор на компанията Джерард Джаскез.

Неотдавна Eurekite получи финансиране в размер на 1 млн. евро от американския инвестиционен фонд Cottonwood Euro Technology Fund за по-нататъшна разработка на флексирамикс.

Коментар