5D памет ще съхранява информация вечно

Всеобщата декларация за правата на човека, записана на новата 5D памет

Всеобщата декларация за правата на човека, записана на новия 5D носител

Изследователи от Университета в Саутхямптън разработиха метод за запис и четене на информация в 5D структура с помощта на фемтосекунден лазер. Наскоро учените представиха в Юнеско „Всеобщата декларация за правата на човека”, записана на подобна памет.

Технологията позволява съхранение на един оптичен диск със стандартни размери на 360 терабайта цифрова информация, докато съвременните Blu-ray дискове побират до 50 гигабайта.

Твърди се, че подобен носител може да съхранява надеждно информацията, без загуба, при температура до 190 градуса по Целзий в продължение на 13,8 млрд. години и на практика вечно при стайна температура. 5D структурата издържа кратковремен пик на температурата до 1000 градуса по Целзий.

Информацията се записва в кварцово стъкло с помощта на свръхбърза лазерна система, която генерира лъчи с висока интензивност през много кратки интервали от време. Данните се съхраняват на три нива, в резултат на което се образува многоетажна структура от наноточки. Разстоянието между слоевете е 5 микрона.

Образуваните по този начин нанточки променят пътя на преминаване на светлината през стъклото, като така променят и неговата поляризация. Степента на промяна се отчита от оптически микроскоп. Петте измерения включват координатите на точката в триизмерното пространство, нейния размер и направлението на поляризация.

Новата памет може да се използва в големи национални архиви, музеи, библиотеки и други области. Важни документи като човешката история могат да се съхранят за поколения напред и фактически да станат „безсмъртни”, отбелязват изследователите.

„Новата технология ще ни позволи да съхраним доказателства за съществуването на нашата цивилизация – всичко, което сме научили, никога няма да бъде забравено”, коментира пред ScienceDaily Питър Казански, сътрудник в Центъра за изследвания по оптоелектроника.

Коментари по темата: „5D памет ще съхранява информация вечно”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    “Безсъртни” дрън-дрън. Пробвай днес да изчетеш някъде 8″ дискета. Информацията може да си е наред, ама и в музеите няма драйв, с който да стигнеш до нея.

Коментар