Yahoo продава основния си бизнес

Мариса Майер бе назначена през 2012 г. за CEO на Yahoo с надеждата да възроди компанията, но управлението й не даде желания резултат

Мариса Майер бе назначена през 2012 г. за CEO на Yahoo с надеждата да възроди компанията, но управлението й не даде желания резултат

Yahoo пристъпи към продажба на основния си бизнес. На „тезгяха” са поставени сайтовете, които носят приходи от реклама – Yahoo.com, електронната поща, сайтът за борсови котировки и др., предаде Ройтерс.

Миналия месец Yahoo неформално потвърди плановете си за продажба, коментирайки финансовите резултати. По-рано, през декември 2015 г., Уол Стрийт Джърнъл съобщи за вероятността Yahoo да бъде продадена, отбелязвайки интерес от страна на частни инвестиционни фондове.

Самата Yahoo публикува на сайта си съобщение, че проучва стратегически алтернативи, в допълнение към възможността за „обратно отделяне” (т.е. разделяне на бизнесите на Yahoo и Alibaba). Става въпрос за продажба на собствени активи на Yahoo.

Вече е сформирана специална комисия от независими експерти, която разглежда вариантите за по-нататъшната съдба на Yahoo. В нея влизат представители на Goldman Sachs, J.P. Morgan и PJT Partners Inc – по финансовата част, както и юристи на Cravath и Swaine & Moore.

Пазарната капитализация на основния бизнес на Yahoo в момента е под нулата. Но същевременно делът й в дъщерната компания Alibaba струва $32 млрд., така че цялата Yahoo е оценена на $31,8 млрд. Цената на активите на Yahoo засега е загадка.

Навремето Yahoo беше най-големият интернет портал, но постепенно загуби позициите си. През 2012 г. бордът на директорите назначи за CEO Мариса Майер от Google с надеждата тя да възроди компанията. По-късно обаче инвеститорите започнаха да критикуват Майер, заради липсата на ясна глобална стратегия, появиха се и слухове за скорошното й освобождаване.

Коментари по темата: „Yahoo продава основния си бизнес”

добавете коментар...

  1. user

    ами те затова я пратиха там от гогле

Коментар