Verizon пуска 5G мрежа през 2017 г.

Технологията 5G е реалност и практически е готова за комерсиализация, твърдят от Verizon

Технологията 5G е реалност и практически е готова за комерсиализация, твърдят от Verizon

Американският мобилен оператор Verizon започна изпитания в реални условия на мрежа от пето поколение (5G) и планира да я пусне комерсиално през 2017 г. Партньори на компанията в проекта са Ericsson, Samsung, Intel, Nokia и Qualcomm.

Verizon първа сред американските оператори пусна 4G мрежа, припомни старшият вицепрезидент на компанията Ед Чан пред аудиторията на Световния мобилен конгрес в Барселона (MWC 2016). По всичко изглежда, че Verizon ще стане и първият телеком в САЩ, който оперира комерсиална 5G мрежа.

„Нашите полеви изпитания показват, че технологията 5G е реалност, тя практически е готова за комерсиализация. Извършваме тестове в различни условия, които ни позволяват да оценим работата на технологията в реална среда”, поясни Ед Чан.

Изпитанията се провеждат в жилищни и административни сгради, разположени в близост до централата на Verizon, както и в движещи се автомобили.

Основният конкурент на Verizon, операторът AT&T, все още не е започнал полеви изпитания на мобилна мрежа от пето поколение. Предвид това, Verizon има всички шансове да се наложи като лидер в 5G на американския пазар. Компанията планира да пусне 5G мрежата в комерсиална експлоатация през 2017 г.

Коментар