Зукърбърг: Интернет да бъде за хората, не за „нещата”

Ако 5G мрежите се разглежда като „интернет на нещата”, това ще значи, че Световната мрежа става още по-вече съсредоточена върху богатите хора, казва Марк Зукърбърг

Ако 5G мрежите се разглеждат като „интернет на нещата”, това ще значи, че Световната мрежа става още повече съсредоточена върху богатите хора, казва Марк Зукърбърг

„Бях до известна степен разочарован от едно голямо послание, което чух по време на MWC 2016, а то е, че петото поколение мрежи ще са мрежите на „интернет на нещата”. Какво значи това – че 4G LTE беше за хората и тяхното преживяване, а 5G ще е за нещата?!”…

С тази реплика основателят на Facebook Марк Зукърбърг сякаш спечели сърцата и на най-големите скептици по време на речта си в понеделник вечер на Свeтовния мобилен конгрес в Барселона (MWC 2016), след като дълго разказва за проектите на Facebook за осигуряване на безплатен интернет за всички хора по света.

Ако петото поколение мрежи се разглежда като „интернет на нещата”, това ще значи, че Световната мрежа става още повече съсредоточена върху богатите хора с големи възможности, притежаващи много вещи, но не и за онези близо 4 милиарда, които все още нямат никаква възможност за достъп до интернет, коментира Зукърбърг.

Неговото разбиране е за цялостна промяна на тази концепция. Технологичният свят, чийто елит се е събрал в сърцето на Испания, трябва да работи не просто за по-високите скорости на новите мрежи, но и за това те да достигнат до повече хора, убеден е основателят на Facebook. Най-важно е интернет да стане достъпен за онези, които днес все още изобщо не знаят какво представлява той.

Нашата мисия е повече хора да имат достъп до интернет, подчерта за пореден път Зуки. „Това е нашият бизнес-модел: колкото повече хора имат интернет, толкова повече ние ще вървим напред”. Така той обясни основната причина компанията да се старае всячески да развива проекти като например соларните самолети, които – по замисъл – трябва да излъчват безжичен интернет за жителите на отдалечените райони на света.

„Нашият опит показва, че това се случва: когато повече хора получат достъп до безплатен интернет, след време много от тях започват да си го купуват, започват и да използват нашите услуги”, каза Зукърбърг. Това е достатъчна причина да се инвестира мащабно в проекти за „подаряване” на интернет на света, заключи той.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Зукърбърг: Интернет да бъде за хората, не за „нещата””

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Saever, или който и да си там, “дълбоко замъскиран” в “интернетката среда”, нищо не ти пречи пак да си цъкаш лайкове и да нагъваш виртуални “кифтета” от някой от кухненските профили на “Интернет на Нещата”. И да се кефиш – при това, съвсем виртуално – точно както вървят по улиците като дрогирани или като сомнамбули, много млади хора, със слушалки в ушенцата и с блуждаещ поглед.

  2. Saevar

    ще направя профил на хладилника си както и на котлона и печката във Феисбука, и ще си цъкаме лайкове и те това е .. купон

Коментар