Snapdragon 820 превъзхожда Apple A9, според AnTuTu

Едночиповото решение Snapdragon 820 изпреварва с малко Apple A9 в частта CPU

Едночиповото решение Snapdragon 820 изпреварва с малко Apple A9 в частта CPU

Новият рейтинг на AnTuTu за производителност на мобилните SoC (система на чип) за смартфони дава предимство на Qualcomm Snapdragon 820 спрямо Apple A9 както по отношение на CPU, така и на GPU.

Едночиповото решение Snapdragon 820 изпреварва с малко Apple A9 в частта CPU и с доста повече в GPU производителността. На трето място, плътно до първите две SoC, е чипът Samsung Exynos 8890, докато останалите решения изостават по-чувствително.

Snapdragon 820 с графичен блок Adreno 530 има значителна преднина в GPU теста спрямо конкурентите

Snapdragon 820 с графичен блок Adreno 530 има значителна преднина в GPU теста спрямо конкурентите

Четвърта позиция при CPU заема „системата на чип” Huawei Kirin 950, която само преди два месеца беше втора по производителност. По-надолу следват SoC с по-слаба производителност от Samsung, Qualcomm и Apple.

Snapdragon 820 с графичен блок Adreno 530 има значителна преднина в GPU теста спрямо конкурентите. Apple държи второ място с GPU PowerVR GT7600, а Samsung – трето с GPU Mali-T880MP12. Huawei Kirin 950 обаче е едва на осмо място с GPU Mali-T880MP4, докато четвъртото е за Snapdragon 810 с GPU Adreno 430.

При съставяне на рейтинга са използвани не максималните резултати, получени на устройства с различни SoC, а средните стойности, регистрирани от AnTuTu.

Коментари по темата: „Snapdragon 820 превъзхожда Apple A9, според AnTuTu”

добавете коментар...

  1. ^_^

    А, по какво да ги сравняват, Станиславе?

    Snapdragon 820, Apple A9 и Exynos 8890 са AArch64, т.е. 64-битови ARM процесори.

    Qualcomm и Apple имат собствена имплементация на архитектурата, Samsung ползват референтния big.LITTLE дизайн на ARM с ядра A72 и A53.

    Ако искаш, можеш и с Intel процесори да сравняваш. Има достатъчно добре дефинирани параметри за сравняване:
    – FLOPS – операции с плаваща запетая в секунда
    – IPS – инструкции в секунда
    – pipeline length
    – branch prediction, misprediction penalty
    – инструкционен паралелизъм / суперскаларни архитектури.

    Твърдението ти е малко като да кажеш, че не могат да се сравняват електрически и бензинов автомобил, защото са различни. В крайна сметка параметрите, които те интересуват, са достатъчно ясно дефинирани – ускорение, максимална скорост, максимален пробег на едно зареждане, време за зареждане, замърсяване; брой проявени дефекти и повреди на 100000км, поддръжка.

  2. Станислав

    Има нещо наречено инструкции на такт, което прави сравнението на процесори с различна архитектура по ядра и тактова честота нелепо.

  3. Anonymous

    Гледам на сайта на Antutu и чета: “AnTuTu Benchmark is a comprehensive Android Benchmarking application.”

    Само ще допълня, че GPU тестовете пряко зависят от използваните графични библиотеки. Достатъчно е човек да погледне DirectX vs OpenGL, за да види, че на един и същи хардуер разликите спокойно достигат до 40%. Та, в случая нещо ми подсказва, че Antutu не ползват Metal API-то на Apple.

    При CPU тестовете разликата е 3726 точки, или 2.8% в полза на Snapdragon 820. Но, A9 е двуядрен на 1.85GHz, за разлика от 820, който е на 2.2GHz (19% по-високи честоти) и е 4-ядрен.

    Наистина забележителното на Snapdragon 820 е X12 LTE модема – практически най-добрият радио модул, който е наличен на пазара. А, наследникът X16 вече беше представен 🙂

    Exynos 8890 е направо смешен – 8-ядра. Заради big.LITTLE могат да работят всичките едновременно. Честотите на бързите ядра стигат 2.3GHz и въпреки това е по-бавен от 820 и A9 … 🙂

Коментар