IDC: IoT пазарът у нас ще расте с 20% на година

Преди да подходят към внедряват стратегии на база IoT, компаниите трябва да си отговорят на няколко важни въпроса, посочи Нели Вачева, управител на IDC България

Преди да пристъпят към внедряване на бизнес стратегии на база IoT, компаниите трябва да си отговорят на няколко важни въпроса, посочи Нели Вачева, управител на IDC България

С 20,3% на година се очаква да нарасне пазарът на „интернет на нещата” (IoT) в България през следващите 5 години. Прогнозата е на IDC и беше представена от управителя на изследователската компания за България Нели Вачева по време на IoT Forum 2016 в София.

IDC отчита, че през 2014 г. обемът на IoT пазара у нас е възлизал на 173 млн. долара, а година по-късно е нараснал до 202 млн. долара. Съгласно прогнозата за тази година, IoT пазарът ще достигне 237 млн. долара, а през 2019 г. – ще надхвърли 437 млн. долара. За Централна и Източна Европа анализаторите допускат малко по-бърз темп на растеж – в размер на около 20,7 на сто всяка година.

„Като цяло пазарът в региона ЦИЕ е незрял, но се наблюдават същите внедрявания от страна на компании, като тези на развитите пазари”, каза Нели Вачева. „Резултатите, които ранните внедрители и на незрелите, и на развитите пазари получават, също са сходни”, допълни тя.

IDC дефинира „интернет на нещата” като „мрежа от крайни точки, които взаимодействат помежду си без намесата на човек и използват IP протокол”. По данни на анализаторите, 61% от компаниите в региона споделят, че IoT засяга производствените им процеси и основните продукти и услуги. 18 на сто смятат, че интернет на нещата ще доведе до тотална трансформация на техния бизнес, а 17 процента все още се колебаят как IoT ще им повлияе.

Областите, в които най-често се използва IoT, са следене на товари, оптимизиране на операциите в производствения сектор и смарт грид. Това важи както за България, така и за целия регион ЦИЕ. У нас анализаторите виждат възможности за растеж в управлението на публичния транспорт, интелигентните сгради, обществената сигурност, електронното здравеопазване и домашното наблюдение.

Сред по-интересните проекти, базирани на IoT в България, са изграждането на система за управление на обществения транспорт в Пловдив. Проектът стартира през юни 2015 г., а стойността на инвестицията е 8,34 млн. евро. Системата позволява да се следи всяко едно превозно средство от обществения транспорт в Пловдив и информацията от местоположението му да се визуализира на електронни табла на спирките в реално време.

Системи на базата на IoT са внедрени в голяма част от новопостроените сгради. „Интелигентни сгради” са например Sofia Ring Mall, Infinity Tower, Paradise Mall и Sofia Airport Center.

Преди да подходи към внедряване на бизнес стратегия на базата на интернет на нещата обаче, компанията трябва да си отговори на няколко важни въпроса, посочи Нели Вачева. „Всяка фирма трябва да се замисли как IoT ще си взаимодейства с останалите системи, какво ще се случи със сигурността, какви бюджети трябва да задели, как да избере доставчик”, поясни тя.

Деница Дженева

Деница Дженева

Коментар