ТУ-София ще обучава по софтуерни технологии

Факултетът по Компютърни системи и управление (ФКСУ) към Технически университет – София въвежда нова специалност „Софтуерни технологии” – редовна форма на обучение, с бакалавърска степен. Новият учебен план ще бъде представен утре.

Вече е изготвена учебна документация за новата специалност, която включва квалификационна характеристика, учебен план и учебни програми по изучаваните дисциплини.

Учебният план се базира на този на специалността „Компютърно и софтуерно инженерство”, по която в момента във ФКСУ се обучават по 250 студента годишно, с известни корекции, които съответстват на „Концепцията за насърчаване на обучението на софтуерни специалисти” на правителството.

Някои общоинженерни дисциплини са заменени със специализирани дисциплини, отразяващи съвременните тенденции на развитие на ИТ индустрията, поясниха от университета.  

Специалността „Софтуерни технологии” цели да отговори на нуждите на българската ИТ индустрия от квалифицирани инженерни кадри в областта на софтуерните технологии, които да направят по-конкурентоспособна икономиката на България.  

В последните години софтуерната индустрия се затвърди като един от най-бързо развиващите се и успешни във всяко направление сектори в България. В глобален аспект, по данни на браншови организации БАСКОМ и БАИТ, дефицитът от специалисти към 2015 г. в сектора надхвърля 20 000, като тенденциите са за увеличаване на търсенето, достигайки 30 000 до 2030 г.

Това предполага, че интересът към обучение в сферата на ИТ ще нараства стремително в унисон с изискванията на пазара на труда. За развитието на сектора е нужно да се осигурят кадри, обучени не само в създаването на програмен код, но и такива с по-широкоспектърни професионални компетенции, посочиха от ФКСУ.

В частност, новите кадри трябва да имат знания и умения за анализ и обработка на различни видове данни, проектиране, интеграция, тестване и поддръжка на софтуерни решения, както и за предлагане на адекватни решения за вградени, мобилни, мрежови и уеб-базирани информационни системи.

Всичко това изисква образователните институции реално да подпомагат развитието на ИКТ сектора чрез предлагане на обучение в областта на софтуерните технологии, което да е синхронизирано с нуждите на пазара на труда.  

Практическото осъществяване на концепцията на правителството се предвижда да се изпълни чрез разработване на пакет от мерки за увеличаване на броя и повишаване на качеството на обучение на софтуерни специалисти в България. В обхвата на този проект е подпомагането на насочено бакалавърско образование чрез разкриване на нови специалности и учебни планове и програми по софтуерни технологии.

Коментари по темата: „ТУ-София ще обучава по софтуерни технологии”

добавете коментар...

  1. pesho

    Не какво ще преподават А КоЙ ще преподава

  2. ss

    Щом ще преподават хора, които не могат да програмират – най-накрая излезлите от СофтУни ще могат да си намерят работа 😀

  3. Ивомир

    ами ще преподават само хора дето не могат да програмират 🙂
    та преди години дори понятието база от данни беше непознато чудо – ползуват текстови файлове за данни и ексел.

  4. Ghost

    Веднага възниква въпросът: кой ще преподава? 🙂

Коментар