Софтуер пресъздава човешкото настроение в компютърна графика

Наскоро учени представиха технология за електронно “изкуство”, което отразява промените в човешкото настроение. Очаква се авангардната разработка на екип от британски и американски специалисти да намери приложение в усъвършенствани програми за компютърна графика.

На практика учените от университетите в Бат, Англия и Бостън, САЩ са реализирали процес, който е обратен на въздействието на изкуството върху човека. Един вълнуващ филм, картина или музика може да промени настроението на човека, като предизвика възторг, гняв или друго чувство. Новата технология прави обратното – емоциите и настроенията на човека създават електронно изкуство.

Как става това? Изглежда просто. Уеб камера приема изражението на лицето на човека пред нея и го подава към компютъра, където специален софтуер анализира осем ключови характеристики – колко са отворени очите, в каква позиция и форма са устните, какъв е ъгълът на веждите и др. Резултатът от изследването се използва за определяне в реално време на емоционалното състояние на човека и се представя на екрана на компютъра.

Така създадената електронна творба променя своя цвят или щрихи в зависимост от промените в човешкото настроение. Софтуерът използва сложна технология за рендеринг, благодарение на която изображенията на екрана изглеждат така, сякаш са нарисувани на платно с маслени бои.

Логиката, заложена в софтуера, съпоставя цвят и щрихи на настроенията. Ако човешкото лице излъчва щастие, изображенията на екрана са по-светли и ярки, а щрихите – изтънчени. И обратно, сърдитото лице генерира мрачни картини и груби, силни щрихи.

По-нататъшните усилия на учените биха могли да се насочат към добавяне на звук като важен компонент за изразяване на моментните състояния на хората. Дори да се отиде още по-далеч – към композиране на музика, която “следва” в реално време човешките настроения. В друг, по-опростен сценарий на електронно изкуство, софтуерът, който анализира гримасата на лицето, би могъл да активира на екрана последователност от абстрактни шаблони или фотографии.

Според анализатори обаче технологията не само пасивно отразява настроението, но би могла да задълбочи конкретната емоция. Виждайки на екрана сърдитото си лице, човек може да стане още по-сърдит, и обратно – ако се усмихва леко, да избухне в неудържим смях. В тази връзка са възможни контролирани въздействия чрез софтуера, така че човек да подобри настроението си, а не, гледайки се, да го влоши още повече.

по темата: „Софтуер пресъздава човешкото настроение в компютърна графика”

добавете коментар...

  1. Стоил

    Според мен с този напредък на технологията,до 10 години ще имаме роботи които, на 100% ще могат да имитират човешко поведение.

  2. Димитър

    По-добре да използват технологията в операционните системи – така те ще могат да се учат от потребителя без да се налага постоянните настройки. Отдавна тази идея е заложена в MP3-плеърите – горе-долу налучкват каква следваща песен да ви пуснат според това какво сте слушали

Коментар