Едноплатков компютър NanoPi M1 струва 11 долара

NanoPi M1 е платка за за разработчици и ентусиасти на база SoC Allwinner H3

NanoPi M1 е платка за разработчици и ентусиасти на база SoC Allwinner H3

Нов едноплатков компютър на символична цена се появи на пазара от компанията FriendlyARM. Моделът NanoPi M1 идва с HDMI порт за връзка към монитор или телевизор и струва само 11 долара.

NanoPi M1 е устройство за разработчици и ентусиасти, което стъпва на едночипова система (SoC) Allwinner H3 с четири ядра ARM Cortex A7 на тактова честота 1,2GHz и графичен блок Mali-400MP2 600MHz.

Платката има 512MB оперативна памет DDR3, но липсва вградена флаш памет, като вместо това е предвиден слот за microSD карти. Липсва и безжичен Wi-Fi модул, като за включване към мрежа е наличен порт Fast Ethernet.

NanoPi M1 разполага с три порта USB 2.0 и един microUSB с поддръжка на OTG, видеоизход HDMI 1.4a с резолюция до 1920х1080 пиксела, както и мини-жак за звук и аналогов CVBS. В платката са вградени също микрофон и инфрачервен приемник. DVP интерфейс позволява свързване към платката на камера.

Компютърът може да работи с операционни системи Ubuntu с обвивка Mate и Debian, като се използва зареждащ модул U-Boot. Цената от $11 на FriendlyARM NanoPi M1 не включва доставката, разходите за която могат да се окажат по-скъпи от самия продукт.

Коментар