Япония подготвя биткойн революция във финансите

Нова финансова система в Япония ще позволи на банките да участват в операции с биткойн и да изкупуват на 100% млади компании

Нова финансова система в Япония ще позволи на банките да участват в операции с биткойн и да изкупуват на 100% млади компании

Япония планира да използва личните спестявания на гражданите за финансиране на технологична революция в банковия сектор. В частност, банките ще започнат да извършват операции с виртуална валута биткойн, предаде Ройтерс.

Известна със своя консерватизъм във финансовата сфера, когато става въпрос за внедряване на технологични новости, Япония възнамерява да разхлаби ограниченията, свързани с инвестиции. В резултат на това се очаква да бъде освободен паричният поток, замразен в момента под формата на лични спестявания.

Обемът на частните депозити в третата по големина икономика в света се оценява на 9 трилиона долара. Но тези средства не се използват, заради строгите регулации, лесният достъп до кредити със символични лихви и слабото търсене на иновативни финансови услуги от страна на гражданите, които предпочитат наличните пари по кредитни карти.

В други държави венчърните компании привличат значителни средства, като използват модерни финансови технологии. Така например, обемът на финансирането, получено по този начин в САЩ, възлиза на 7,4 млрд. долара за миналата година, в Китай е 2,7 млрд. долара, а в Индия – 1,5 млрд. долара.

За сравнение, през първите девет месец на 2015 г. в Япония са привлечени едва 44 млн. долара чрез подобни механизми. Ето защо през май тази година парламентът на Япония ще разгледа нова система за регулиране, която предвижда, в частност, използване на виртуална валута.

Финансовите регулатори в станата се надяват да променят настоящата ситуация. Новата система ще позволи на банките да участват в операции с криптовалута биткойн (Bitcon) и да изкупуват на 100% млади компании, докато в момента са ограничени до не повече от 15% дял.

Идеолозите на реформата осъзнават, че промените могат да повлияят отрицателно на традиционните механизми във финансовата сфера. В същото време обаче предприемачите, които използват биткойн, определят промените като съвременни и прогресивни.

Коментари по темата: „Япония подготвя биткойн революция във финансите”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Нищо не разбрах

  2. :o)

    аз виждам далеч по-голяма революция в това банки да изкупуват компании, отколкото в поредното използване на думичката “биткойн”

Коментар