Извънземните криели своите планети от нас

Сравнително маломощна лазерна система може да скрие планета с живот от телескопи като Кеплер  (снимка: НАСА)

Сравнително маломощна лазерна система може да скрие планета с живот от телескопи като Кеплер
(снимка: НАСА)

Двама учени смятат, че извънземни цивилизации използват сравнително маломощни лазерни системи, за да скрият своите планети от “очите” на земните телескопи.

Според планетолозите Дейвид Кипинг и Алекс Тичи от Колумбийския университет в Ню Йорк, именно това маскиране е причината досега телескопите да не са открили живот отвъд Слънчевата система.

Кеплер и подобните на него телескопи търсят екзопланети по косвен начин – те следят за периодични спадове в яркостта на звездите, които могат да бъдат причинени от преминаването на относително тъмна планета по яркия им диск.

Киппинг и Тичи вярват, че извънземните могат лесно да скрият своите планети от Кеплер, като използват лазерна система. Тя ще свети към Земята в момента, когато планетата преминава по диска на своето слънце, и наблюдаващите телескопи няма да разберат за нейното съществуване.

Подобна лазерна система може да бъде разположена в третата или четвъртата точка на Лагранж, където за работата й се изисква минимум енергия. Концентриран лъч лазерна светлина компенсира спада в яркостта на звездата и фактически заслепява телескопа.

Подобни лазерни системи могат да се използват и в ролята на маяк, смятат учените, които са публикували своята хипотеза в arChiv.org.

Коментари по темата: „Извънземните криели своите планети от нас”

добавете коментар...

  1. aze

    sashtoto se poluchava i pri izpolzvane na rentgenov lazer ot zvezda na smarta samo che posle ostavat samo asteroidi

  2. но

    Явно тази статия е първоаприлска шега, защото и източникът където е публикувана статията arChiv.org не е никаква web страница… Може би са искали да пишат arxiv.org, което между другото също е място където всякакъв вид учени могат да си пускат каквото си поискат.

  3. Павел

    Проста работа. Ако нещо е скрито, и ние знаем че е скрито, значи вече че то не е скрито. Бах маа му, и аз се обърках!

  4. физик

    Бахти безбожните глупости. Който учен я е писал тая статия не е с всичкия си. Първо какъв е смисъла да се крият от нас? Второ, всички ли инопланетянски планети са се наговорили по едно и също време да използват лазер, за да се крият от нас? Трето тоя лазер на колко дължини на вълните и спектрални диапазона трябва да излъчва, за да заблуди един телескоп и колко възможно и рентабилно е това (все ще има дължина на вълната, която няма да може да покрива и там ще може планетата да се види; )? Извод: Учения нещо е гледал много филми ала “Джеймс Бонд” и го тресе щпиономанията.

  5. Мартин

    😉

  6. Jo

    Няма да се учудя ако е истина.

  7. Saevar

    тази статия сякаш Фофу я е писал от лудницата…

Коментар