WhatsApp с криптиране „от край до край”

Потребителите на последната версия на WhatsApp вече могат да са напълно спокойни за сигурността на своите комуникации

Потребителите на последната версия на WhatsApp вече могат да са напълно спокойни за сигурността на своите комуникации

Все по-силният натиск на разследващите органи за достъп до личната кореспонденция на потребителите на ИТ услуги провокира ответни мерки от страна на доставчиците. WhatsApp, популярният мобилен месинджър, е поредната компания, която подсилва сигурността.

Дъщерната фирма на Facebook въвежда криптиране на комуникациите „от край до край” за всички потребители, съобщи Wired.com. Криптирането се отнася до всички данни – било то текстови съобщения, изображения, видео, аудио или гласови разговори, като ще се прилага и в груповия чат.

WhatsApp е най-популярният месинджър в света с аудитория от над 1 млрд. потребители. Криптирането „от край до край” означава, че съобщенията се намират в криптиран вид по целия път от изпращача до получателя.

Ключът, с помощта на който съобщенията могат да се декодират, се намира само при получателя – WhatsApp не го притежава, т.е. не може да го даде на властите, дори ако те настояват за това.

WhatsApp въвежда поетапно криптиране на своята услуга. През 2014 г. компанията приложи криптиране от „от край до край” за Android приложението. Сега същата степен на сигурност става достъпна и за потребителите на iOS, Windows Phone, Nokia S40, Nokia S60, BlackBerry OS и BlackBerry 10, които ползват последната версия на WhatsApp.

Потребителите на месинджъра имат и опция за проверка на истинността на своя събеседник. За целта те трябва да сравнят цифровия код на своя екран с кода на екрана на своя събеседник, като му позволят с помощта на камерата да прочете QR кода. След това в чата се появява маркер, че връзката е напълно криптирана.

WhatsApp си партнира при внедряване на криптиращата технология с Open Whisper Systems – разработчик на мобилното приложение Signal, което се явява любим месинджър на Едуард Сноудън. Криптирането в Signal се базира на асинхронен протокол с отворен код Signal Protocol, който пък е създаден на основата на протокола Off-the-Record (OTR) Messaging Protocol.

Едно от ключовите предимства на OTR, респ. на Signal Protocol, е т.нар. „forward secrecy” – технология, която използва нови ключове за всяка сесия, за разлика от популярния протокол за е-поща PGP, в който съобщенията се кодират многократно с един и същи публичен ключ. Ето защо, ако някой запише кодирания трафик с надеждата да го декодира, то усилията му ще се окажат напразни.

Коментари по темата: „WhatsApp с криптиране „от край до край””

добавете коментар...

  1. moxie

    браво, само така!

Коментар