Microsoft съди правителството на САЩ

Microsoft има право да уведомява клиентите си, когато властите получават достъп до техни данни, смятат адвокатите на компанията

Microsoft има право да уведомява клиентите си, когато властите получават достъп до техни данни, смятат адвокатите на компанията

Microsoft подаде официален съдебен иск срещу правителството на САЩ. Компанията обвинява властите, че нарушават конституцията, като се опитват да получат достъп до персонални данни на потребителите, без тяхното съгласие.

Според адвокатите на Microsoft, правителството няма право да забранява на компанията да уведомява клиентите си, че властите искат достъп до тяхната електронна поща и други лични документи, пише CNET.

На първо място, Microsoft има предвид данните, съхранявани в нейните облачни услуги, вкл. хранилището OneDrive, което е достъпно и за безплатно ползване.

Искът на Microsoft, подаден в Сиатъл, е насочен конкретно срещу Министерство на правосъдието. В него софтуерната компания настоява правителството да й разреши да уведомява своите клиенти за случаите на следене от страна на властите – в частност от федералните агенции, вкл. ФБР.

Правният отдел на Microsoft се позовава на четвъртата поправка от конституцията на САЩ, съгласно която гражданите на страната имат право да знаят, че властите обискират или изземват тяхно имущество.

Ако властите нарушават четвъртата поправка спрямо гражданите, то при взаимодействието с Microsoft те нарушават първата поправка, която отстоява свободата на словото, тъй като се опитват да забранят на компанията да уведомява своите клиенти за предоставения достъп до техните данни на трети лица.

Официалната статистика сочи, че през последните петнадесет години Microsoft е регистрирала над 5600 случая, в които властите са се обръщали към компанията с искане да им предостави достъп до документи на потребителите. В половината от тези случаи властите са настоявали Microsoft да не съобщава за това на притежателите на информацията.

Коментари по темата: „Microsoft съди правителството на САЩ”

добавете коментар...

  1. Мухаха

    Тези следват примера на Ябълката с PR-a.

  2. Blah

    PR – не им давай идеи… 😉

  3. PR

    Чист PR, който има за цел да убеди хората, че M$ ги е грижа за тяхната неприкосновеност… Я вижте Win10 – само фекална проба не иска от горките потребители 😉

Коментар