Apple проектира iPhone и Watch за три години работа

Apple признава, че жизненият цикъл на смартфоните и умните часовници е само три години

Apple признава, че жизненият цикъл на смартфоните и умните часовници е само три години

Смартфоните и умните часовници на Apple са проектирани за работа в продължение на три години, съобщи британският Телеграф, позовавайки се на официална информация от самата компания.

Още през 2014 г. ентусиасти проведоха редица експерименти с iPhone, като използваха стари и нови версии на операционната система iOS. Тогава се прокраднаха съмнения, че Apple може умишлено да бойкотира работата на по-старите си продукти.

На сайта на Apple, в секцията за въпроси и отговори, е публикувана свежа информация по този въпрос. В нея се казва, че жизненият цикъл на устройствата под управление на OS X и tvOS е четири години, а на тези с iOS и watchOS – три години.

Apple уточнява, че обратното броене започва от първия потребител, т.е. ако купите iPhone втора употреба, няма гаранция, че той ще работи три години.

Предвид това изявление на компанията, всички смартфони, пуснати през 2013 г., се явяват „ходещи мъртъвци”, които могат да излязат от строя във всеки един момент.

Коментари по темата: „Apple проектира iPhone и Watch за три години работа”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Наистина чукоглав :/

  2. Anonymous

    Anonymous, 19/04/2016 16:22:

    А, ти трябва да си наистина пълен неандерталец, за да не разбираш защо сравнението ти е абсолютно малоумно.

    Старите технологии са базирани на безобразно преосигуряване, което води до абсолютно разхищение на ресурси. Никой няма нужда от вечен радио апарат.

    Дори човешкият организъм, несравнимо по-сложен от всякакви съвременни технологии, е с ограничен живот.

    Твоето Лоренц радио освен да го споменаваш в коментарите, се съмнявам да има каквато и да е полезна функция в 21-ви век.

    Теорията с електронните лампи и техния вечен живот също е развенчана още с първите компютри – ходили са едни техници всеки ден да сменят изгорелите “вечни” лампи.

    Съвременните интегрални схеми имат несравнимо по-дълъг живот и по-малко проблеми. Бракът при производство е до 10% при 1-2 МИЛИАРДА транзистора на интегрална схема.

    Та, поспри се с философстването. Аз предпочитам зелени гори пред това да се задръстим с 50-килограмови радиоапарати работещи по 80+ години.

  3. Anonymous

    Лоренц от 38-ма е конструиран с добра технология за времето си и трябва да си наистина чук в главата, за да го преценяваш от друга гледна точка. Дори с тогавашните за теб примитивни технологии са правени електролитни кондензатори, които работят вече почти 80 години, което с днешните built-in obsolescence технологии е утопия. Разбира се, за един чук е невъзможно да разбере, че правенето на пари в ущърб и на клиенти и на природа е аморално, но в 38-ма чукоглавите явно са били по-малко.

  4. Anonymous

    До Димитър Иванов:

    Честно ще ти кажа, че след като на 4-годишен лаптоп (очевидно извънгаранционен) ми смениха видео картата без лев да ми вземат, защото са установили дефекти в GPU-тата на тази серия, въобще и не се и замислям дали да ги сменям.

    До Anonymous, 18/04/2016 12:57:
    Колко му изкарва батерията на твоя Лоренц от 38ма? Колко пъти си му обновявал оператионната? Сигнали не излъчва, хаби ток като за цял АЕЦ, за да слушаш радио с относително ниско качество. Цифрови сигнали – нанайси. Материалите вътре стигат да се направят 10000 съвременни радиа, от тия китайските за по 5лв – ако заработят, и те са почти вечни. Та, твоят Лоренц е по-близо до чук, отколкото до смартфон или компютър.

  5. Anonymous

    Аз пък имам един наследствен радиоапарат Лоренц от 1938-ма. Ще се учуди ли някой, че все още си работи като нов? Тогава още не са владеели технологията, как да проектират един продукт лошо.

  6. Димитър Иванов

    Напълно съм съгласен с точка едно, не трябва грешно да си извъртат статии – дали по невнимание, дали нарочно. Затова е добре потребители в коментарите си да дадат яснота, като има грешка или проблем. В случая те поздравявам, защото и аз щях да се заблудя в повече ако не беше твоя коментар коректив.

    Относно втора точка – тук не става дума за това напълно да спре да работи, има други хитринки, които да го правят нежелан и човек да има желание за ъпгрейд. А това е измама и тя не трябва да се толерира. Сложи си ръка на сърцето и каже Епъл не го правят!

  7. Anonymous

    До Димитър Иванов,

    “Planned obsolescence” е бизнес стратегия от поне две десетилетия и това е голям проблем, съгласен съм.

    Но, проблемите със статията са два, и то много големи:
    1. Абсолютно изопачаване на официално изявление на Apple е. “Изводите” на статията тотално нямат общо с изявлението. Само изтрещял конспиратор ще направи връзка между двете.
    2. Apple са от малкото компании, чиито продукти имат живот далеч над средния за съответните категории.
    Пример е iPhone 4s, модел на 4,5 години. iOS9 работи горе-долу добре. Все още виждам хора да го ползват, включително ползват приложения. Значи, животът му е поне 5 години – 66% повече отколкото твърди статията.

  8. Димитър Иванов

    Към – Anonymous, 18/04/2016 09:10

    И така да е преведена статията, аз вярвам, че Епъл точно така правят. Както написа и друг потребител за съжаление и много други производители на електроника. Някои от тях ги хванаха даже. Мисля, че бяха Epson принтерите

  9. Anonymous

    Много евтино, много! Предлагам да престанете да превеждате статиите на малоумниците от Business Insider, само се излагате.

    Ето ви точният цитат от Apple:
    “Years of use, which are based on first owners, are assumed to be four years for OS X and tvOS devices and three years for iOS and watchOS devices.”

    T.e. Apple са установили, че потребителите на техните устройства ги заменят на средно 3 години за iPhone (очаква се и Apple Watch), и 4 години за лаптопи.

    Като вземем предвид, че вторичният пазар за iOS устройства е по-голям от този на Android устройства, очевидно хората предпочитат да препродадат старите си устройства, вместо да ги изхвърлят.

    От всичко това следва ЕЛЕМЕНТАРНИЯТ извод, че цитираните години нямат НИЩО ОБЩО с начина на проектиране на устройствата.

    Въобще, всеки поне малко разбиращ от бизнес, ще се сети, че Apple печелят дори когато не получават пари от транзакциите на вторичния пазар:
    1. Печелят потребители, които не могат да си позволят нови устройства и да купят 1-2 неща от AppStore.
    2. Apple могат да държат цените на новите устройства по-високи, запазвайки TCO (общата стойност на притежание) заради по-високите цени на вторичния пазар.

  10. Аркан

    За съжаление, политиката за по-кратък жизнен цикъл на дадена стока се води не само от Apple, но и от производителите на най-различни електроуреди и др. продукти на пазара!

  11. Димитър Иванов

    Аз съм доста сигурен, само като предчувствие (без доказателства), че точно Епъл правят това нещо най-много. Може би Самсунг е на второ място. Random lag + нещо дразнещо, колкото да накара потребителя да си вземе новата версия / продукт.
    Това за мен е по-лошо от корупцията и измамите на Майкрософт, които тласкат правителства и държавни структури към зависимост от техните продукти.
    Нещо, което частично оневинява Епъл спрямо Майкрософт е по-добрата удовлетвореност на потребителите им от продукта, но тъпизма идва от несъзнатата манипулация (свързана с горната статия и супер високите цени), което е за сега най-малкото е жалко, за по-нататък ще видим…

  12. Anonymous

    Sony Ericsson изглежда са объркали нещо, щото моят P1i работи перфектно вече повече от 8 години и дори батерията не е мръднала. Някъде имам и един 15-годишен R310, дето още си работи… и една Motorola от 90-те…

    Ама тогава и лакомата неолиберална ламя още не беше пораснала толкова. След още десет години ще ни взимат парите, без да има изобщо нужда да използваме продуктите, дето сме купили с тях – ще си ги рециклират природосъобразно (за наша сметка, разбира се) още в производствения цех… не че и сега не са ни опряли ножа, за да плащаме за услуги, които не ползваме, като парното например…

  13. програмист

    Жалка работа е алчността за печелене на пари от предварително програмирана смърт на продуктите.

    Освен това наближава 2029 година, когато ще се изчерпят възможностите да се намаляват нанометрите / размера на гейтовете на силициевите транзистори при производствения процес.
    Тоест ще има пълен застой с десетилетия в развитието на цяла електронна и компютърна индустрия.

    Всичщо ще е изчерпано и нищо ново с никакви подобрения няма да са способни да произвеждат. Затова като вариант да запазят печалбите си ще е именно предварително програмирана смърт на продуктите, за да са принудени хората постоянно да купуват.

  14. Станислав

    Жалка работа, модерен компютър с 4г. живот…

Коментар