Китайски консорциум поглъща Lexmark

Още един голям бранд - този на Lexmark - преминава във владение на китайския бизнес

Още един голям бранд – този на Lexmark – преминава във владение на китайския бизнес

Легендарният американски производител на принтери Lexmark става китайска собственост. Компанията е приела офертата на консорциум, оглавяван от Apex Technology, на стойност 3,6 млрд. долара.

Подобно развитие се очакваше след като по-рано се появиха информации за преговори между двете страни. Apex е известен производител на чипове за картриджи, а негови партньори в сделката са венчърният фонд PAG Asia Capital и инвестиционният фонд Legend Capital Management, също от Китай.

Консорциумът ще плати по $40,5 в кеш за всяка акция на Lexmark. Общата стойност на сделката възлиза на $3,6 млрд. И след придобиването, Lexmark ще продължи да оперира от централата си в Лексингтън, САЩ.

Двете подразделения на компанията – Imaging Solutions и Services and Enterprise Software – ще продължат да функционират. Начело на Lexmark остава Пол Рук, който ще съвместява позициите на главен изпълнителен директор и председател на борда на директорите.

Преговорите на Lexmark с китайските инвеститори започнаха в началото на април 2016 г. Очаква се сделката да бъде финализирана през втората половина на годината.

Според представители на Lexmark, решението за продажба е взето след оценка на стратегическите алтернативи, направена от външен одитор и борда на директорите. Целта е била акционерите да извлекат максимална полза, като същевременно се повиши качеството на обслужване на клиентите.

Основана през 1991 г., Lexmark произвежда принтери и многофункционални устройства, доставя решения за управление на печата на корпоративно ниво, софтуер за управление на информация, процеси и мобилни устройства, както и софтуер за съвместна работа. Компанията извърша също професионални услуги.

Приходите на Lexmark за последната финансова година възлизат на $3,6 млрд., бележейки спад от 3% спрямо предходната година. Компанията отчете загуби в размер на $40,4 млн., докато година по-рано имаше печалба от $79,9 млн.

Коментари по темата: „Китайски консорциум поглъща Lexmark”

добавете коментар...

  1. Linux

    Общата стойност на сделката възлиза на $3,6 млрд.

    Lexmark има собствен капитал – 1 млрд $

    И китайците същите тъпунгери – плащат 3,6$ за всеки 1$ капитал
    на потънала-на зор да продава компания(загуба по 40 мил на год) .

    Ако се бяха пазарили щяха да я вземат за 500$ мил

Коментар