Алуминий може да замени златото в чиповете

Учени от тайванския университет National Cheng Kung University (NCKU) намериха начин да заменят златните и медни контакти в чиповете с алуминиеви. Това значително ще поевтини производството и крайната цена на електронните продукти.

Технологията позволява свързване на елементите на интегралните схеми с помощта на алуминиеви проводници. Те извеждат сигналите от вътрешните елементи към външния корпус на чиповете за взаимодействие с други компоненти на системната платка.

В момента за тази цел се използват златни проводници с диаметър 12,5 микрона или по-голям. Медните проводници с диаметър до 75 микрона се явяват по-евтина алтернатива, но запояването им трява да става в газова среда, за да се избегне корозия.

В някои случаи се използва и сребро. Като цяло, 90% от чиповете имат контакти, направени от злато, сребро или мед.

Изследователите от NCKU твърдят, че за 4 години работа са намерили решение на проблема с ниската проводимост и еластичност на алуминия. Технологията предвижда нанасяне на повърхността на проводника на тънък слой от цинк, като при това алуминият трябва да бъде напълно изчистен от примеси, за да се увеличи нивото на топлопроводимост, еластичност и твърдост.

Използването на подобна технология ще позволи значително съкращаване на разходите за производство на интегрални схеми. Цената на златото възлиза на около $62 000 за килограм, на среброто е $1250/кг, а на алуминия – само $2 за килограм.

Коментари по темата: „Алуминий може да замени златото в чиповете”

добавете коментар...

  1. Apple

    Мед(copper) – $5/kg

  2. но

    Алуминият отдавна се използва като заместител на златото в чиповете. Но това може би се е отнасяло само за схеми с по-ниска степен на интеграция.

    Между другото медта е достатъчно евтина, а въпросната газова среда за запояване не е особен проблем да се постигне. Защо в края на статията не споменаха колко е цената на медта…

  3. Apple

    62 000/2 = 31 000 пъти (3 100 000%)

Коментар