Кибер мошеници мамят с лотария за Евро 2016

За да придадат достоверност на писмата, кибер мощениците използват официалната емблема на Евро 2016 и логата на спонсорите (източник: Лаборатория Касперски)

За да придадат достоверност на писмата, кибер мошениците използват официалната емблема на Евро 2016 и логата на спонсорите (източник: Лаборатория Касперски)

Интернет измамниците експлоатират усилено темата за Европейското първенство по футбол това лято във Франция, сочи доклад на Лаборатория Касперски.

В частност, компанията за сигурност е засякла масово разпращане на фалшиви известия за големи парични награди в лотария, посветена на Евро 2016.

Съдържанието на измамните писма е стандартно – твърди се, че лотарията е проведена от упълномощена организация, а адресът на получателя е избран случайно. За да получи наградата си, от жертвата се иска да отговори на писмото и да предостави персонална информация.

Ако се излъже да комуникира с мошениците, потребителят рискува да бъде ограбен чрез внасяне на сума по банкова сметка във вид на комисионна за превода, данък или такса за откриване на сметката.

Всички тези разходи изглеждат незначителни, в сравнение с обещаваната награда, и по-наивните хора се подвеждат сравнително лесно. Веднъж получили парите обаче, измамниците прекъсват комуникацията с жертвата.

Засечени са случаи, при които един и същи прикачен файл се изпраща в съобщения с различни текстове, но темата Евро 2016 като цяло остава непроменена. Освен това мошениците използват различни електронни адреси за свързване, като ги променят в тялото на писмото и прикачения файл.

В допълнение, за да придадат достоверност на писмата, кибер мошениците използват в оформлението официалната емблема на Евро 2016 и логата на спонсорите.

Коментар