Fujitsu създава най-мощния японски суперкомпютър

Суперкомпютърът на Fujitsu ще стъпи на Primergy възли с процесор Intel Xeon Phi

Суперкомпютърът на Fujitsu ще стъпи на Primergy възли с процесор Intel Xeon Phi

Изчислетелна машина с над 8 хиляди възела Primergy с чипове Intel Xeon Phi от поколение Knights Landing и приблизительно 900 TB памет ще бъде новият рекордьор при японските суперкомпютри. Fujitsu ще изгради тази машина за нуждите на Токийския университет.

Суперкомпютърът ще изпълнява около 25 квадрилиона операции с плаваща запетая в секунда, което означава позиция в челото на рейтинга Тор 500, който се изготвя на всеки шест месеца.

Новата машина се създава по проект Oakforest-PACS. В основата на суперкомпютъра са 8208 възела Primergy с чипове Intel Xeon Phi от поколение Knights Landing. Общият обем на паметта възлиза на 900 терабайта. Свързващата шина е 100 Gbps Omni-Path.

Oakforest-PACS ще бъде монтиран в Обединения център за високопроизводителни изчисления (JCAHPC) през декември тази година. Очаква се производителността на машината да достигне 25 петафлопа.

Съгласно рейтинга Тор 500, най-бързият суперкомпютър в света е китайският Tianhe-2, който има производителност 33,86 петафлопа, а на второ място е американският Titan сс 17,59 петафлопа. Това означава, че Oakforest-PACS може да заеме второ място в следващото издание на класацията.

Коментари по темата: „Fujitsu създава най-мощния японски суперкомпютър”

добавете коментар...

  1. Pencho

    Хубаво! Добре, ама сме доста назад и далеч до ерата на Exascale computing 🙂
    1 ексафлоп е 1000 петафлопа или 10^18 fp операции в секунда 🙂

  2. Reply

    Actually it can run 100000 Ccrysis at a time 🙂

  3. Владимир

    Yes, but can it run crysis?

Коментар