Google подготвя гласов помощник за дома

Домашни помощници като Google OnHub и бъдещото гласово устройство ще помагат все повече на хората при рутинни задачи и развлечение

Домашни помощници като Google OnHub и бъдещото гласово устройство на интернет компанията ще помагат все повече на хората при рутинни задачи и развлечение

Ново устройство, свързано към услуги на Google, ще направи по-интересен живота на хората в домашни условия. Разработката все още няма официално име, но оскъдна информация за нея изтече в портала Re/code.

Става въпрос за иновативен продукт, привързан към търсачката и гласовия асистент на Google. Джаджата на Alphabet (холдингът, в състава на който е Google) очевидно ще конкурира устройството Amazon Echo, което онлайн търговецът представи неотдавна.

Според предварителните информации, новото устройство на Google прилича на външен вид на рутера OnHub. Пазарното наименование на продукта не се съобщава, но джаджата е известна сред разработчиците като Chirp.

Що се отнася до Amazon Echo, това е портативна безжична колонка с гласов интерфейс. Потребителите могат да издават към нея гласови команди за възпроизвеждане на музика, търсене на информация в интернет и управление на устройствата в умния дом – например, регулиране на температурата в помещението.

По данни на Consumer Intelligence Research Partners, продажбите на Amazon Echo са достигнали 3 млн. броя, т.е. налице е интерес към подобни устройства, което обяснява и стремежа на Google да навлезе на този пазар. Още повече, че компанията има технологии, с които да реализира идеята за домашен гласов помощник.

Малко вероятно е Google да представи своя нов продукт за дома на предстоящата конференция за разработчици Google I/O, която ще се проведе следващата седмица. По-скоро компанията ще покаже гласовия помощник към края на годината. Засега няма официални коментари от интернет гиганта във връзка с появилите се информации за устройството.

Коментар