„Виртуална зона”: За нас няма спад на РС пазара

Сред най-интересните продукти на „Виртуална зона” са мрежовите устройства на TP-Link,

Сред най-интересните продукти на „Виртуална зона” са мрежовите устройства на TP-Link

РС техниката, смартфоните и устройствата за т. нар. умен дом ще са на фокус в бизнеса на „Виртуална зона” – един от най-динамично развиващите се дистрибутори на цифрова техника у нас. Устройствата са насочени към „ентусиастите” и страстните любители на новите технологии у нас, но също така и към широкия пазар и дори публичния сектор.

„Виртуална зона” е име, познато от времето, в което компанията оперираше голяма компютърна зала в София. С течение на времето и в синхрон със залеза на PC залите „Виртуална зона” се насочи към дистрибуцията на гейминг-компютри и трансформира бизнеса си. Днес компанията предлага компютърни конфигурации, „секси” аксесоари за тях – особено за гейминг-станции, мрежова техника, озвучителни системи.

Сред най-интересните технологии, които в момента са достъпни у нас чрез „Виртуална зона”, са мрежов рутер със сензорен екран за лесно настройване без нужда от връзка с компютър – от TP-Link, дълготрайни полимерни батерии за допълнително електрозахранване от DeLUX, висококачествени озвучителни системи – получили признанието дори на на музикалната академия у нас – от MicroLab, „разтегателни” клавиатури и мишки за страстните геймъри – от Zalman, и др.

Търсенето на настолни системи идва от софтуерните развойни центрове, кол-центровете и звената за аутсорсинг, посочи Константин Грозданов, управител на Виртуална зона

Търсенето на настолни системи идва от софтуерните развойни центрове, кол-центровете и звената за аутсорсинг, посочи Константин Грозданов, управител на Виртуална зона

Смарт-контактите, които „Виртуална зона” внася у нас, позволяват на всеки да внесе в къщата си елемент на „умен дом”, имайки възможност да включва и изключва електроуреди дистанционно през смартфона си – без значение къде се намира.

Любимият пример за приложението на системата е неловката ситуация, в която човек, излязъл за работа сутрин, потъва в съмнение дали преди тръгване е изключил ютията, с която е изгладил дрехите си. Възможността да я провериш и евентуално изключиш от контакта би спестила много притеснения на мнозина. Умните контакти обаче могат да включват и осветлението, климатика, лампите на новогодишната елха в дома и др.

Други „умни” системи за дома тепърва ще се включват в портфолиото на дистрибутора, обеща неговият управител Константин Грозданов. Сред тях ще има умни лампи, интелигентни видеокамери с 360-градусов радиус на заснемане и др. Тенденцията набира скорост и ще представлява важна част от дейността на дистрибутора.

Компютрите, включително настолните конфигурации, ще продължат да са съществена част от дейността на „Виртуална зона”. Макар че за мнозина десктоп сегментът изглежда като отдавна забравено минало, всъщност спадове в този бизнес няма – поне не и за дистрибутора, категоричен е неговият управител.

Настолните системи продължават да се търсят активно. Значителна част от търсенето идва от мащабните софтуерни развойни центрове у нас, кол-центровете и звената за аутсорсинг на бизнес-процеси. Те се разрастват постоянно и купуват големи обеми настолни компютри. При започване на нови проекти такива центрове често имат изисквания да се работи с най-новите хардуерни конфигурации, които пазарът предлага, със съответните сертификации, поясни Грозданов. Геймърският сегмент също поддържа „огъня” на пазара на настолните компютри. Търсене не липсва и от страна на публични организации.

Наред с това „Виртуална зона” ще се гмурне в бизнеса със смартфони. Стратегията предвижда пазарно настъпление с бюджетни устройства, подплатени с добро сервизно обслужване. Това ще стане с помощта на една от водещите марки в портфолиото на дистрибутора – TP-Link.  Компанията вече е в преговори с водещите телекоми за предлагане на смартфоните през търговските центрове на големите компании. Очаква се те да се появят у нас през август, а моделите ще са около пет.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „„Виртуална зона”: За нас няма спад на РС пазара”

добавете коментар...

  1. hp

    десктоп сегментът – спадове в този бизнес няма .

    С PC всичко е ок.
    Поредният дето гледа назад.

  2. ха

    Заедно с възможността да си изключиш забравена ютия, то хакерите ще имат уникалната възможност да включат изключена ютия и да ти предизвикат пожар. Оказва се, че предимствата ще са по-малко от недостатъците.

    Технологиите са хубаво нещо, но ако те са 99,99% сигурни. На дадения момент сигурността им е много по-ниска и това се дължи на бизнес модела (софтуер без бъгове се купува само веднъж, защото веднъж закупен ще ти върши работа до живот).

    Промяната на бизнес модела може да очакваме в близко бъдеще, защото нещата почват да се насищат и ИТ фирмите ще са принудени да сменят тактиката, а да не залагат повече на некачествения софтуер, като “финансов” двигател.

    Накратко – хубава разработка се описва в статията, но по-добре изчакайте 10-на години, преди да я ползвате…

Коментар