Хромбуците ще дръпнат рязко тази година

Достъпът до Android приложения ще стимулира търсенето на хромбуци

Достъпът до Android приложения ще стимулира търсенето на хромбуци

Анализатори очакват рязък скок в продажбите на хромбуци – мобилни компютри под управление на операционна система Chrome OS от Google, съобщава тайванският източник digitimes.com.

По-рано тази седмица стана ясно, че притежателите на хромбуци ще получат скоро достъп до милионите Android приложения в онлайн каталога Google Play. На конференцията за разработчици Google I/O стана ясно, че Chrome OS ще позволи на потребителите да пускат Android приложения.

Подобен ход от страна на Google ще стимулира търсенето на хромбуци. Очаква се големите тайвански производители Acer и Asus скоро да пуснат нови модели с предварително инсталирани приложения от Google Play.

Най-напред ще се появят Asustek Chromebook Flip и Acer Chromebook R11, които ще бъдат последвани от нови модели хромбуци на Dell, HP, Lenovo, Samsung и други производители.

Очаква се през второто тримесечие на годината продажбите на хромбуци да превишат 2 млн. броя, а през втората половина на година доставките да възлязат на 3 милиона за всяко тримесечие.

Наскоро IDC съобщи, че през първото тримесечие на 2016 г. хромбуците изпревариха по продажби епълските лаптопи MacBook – това е исторически пробив на пазара за мобилни компютри.

Коментар