С омразата дотук, решиха интернет гигантите

Водещи интернет компании приеха новия кодекс за поведение в мрежата, изготвен съвместно с Европейската комисия и насочен срещу омразата и пропагандата на тероризъм в онлайн пространството.

Facebook, Twitter, Microsoft и YouTube са компаниите, които се договориха днес с Комисията да спазват новите правила в интернет. Те се ангажират да разглеждат в рамките на 24 часа от получаването им повечето известия за публикации в социалните медии, които съдържат омраза.

Нещо повече, интернет компаниите са съгласни да премахнат публикациите, ако е необходимо, съобщи CNET. Съгласно правилата, фирмите ще комуникират помежду си, с правителствата и правоприлагащите органи при случаите на злоупотреба.

„Няма място за насаждане на омраза във Facebook”, коментира Моника Бикерт, ръководител глобални политики в компанията. „Призоваваме хората да използват нашите инструменти за отчитане, ако намерят съдържание, за което вярват, че нарушава стандартите, така че да можем да го проучим. Нашите екипи по света ще разгледат тези доклади на часа и ще предприемат бързи действия”, допълва тя.

Същото мнение споделя и Карън Уайт, ръководител в Twitter по въпросите на публичната политика в Европа. „Оставаме ангажирани към свободното движение на потока от туитове. Въпреки това, има ясно разграничение между свободата на изразяване и поведението, което подбужда към насилие и омраза”, казва Уайт.

В допълнение към премахването на злоупотребяващи публикации, ЕС и големите компании ще се опитат да балансират речта на омразата чрез поощряване на „независими насрещни мнения” и подкрепа на образователни програми, които „насърчават критичното мислене”.

Twitter, в частност, ще се стреми чрез своята платформа да насърчи положителните мнения, да обори предразсъдъците и да се справи с по-дълбоките първопричини за нетолерантност, уточняват от компанията.

Коментари по темата: „С омразата дотук, решиха интернет гигантите”

добавете коментар...

  1. bold

    ei ora piite si hapchetata predi da vlezete v texnicheski sait

  2. Anonymous

    Форумният ни имбецил живее чрез фиксацията си върху Путин. С мисъл за него става и с него си ляга. Целият му светоглед се пречупва през тази единствена сакрална точка и да не му вързваме кусур, че за нищо друго не е способен да промъца. Е, опитва се да плямпа и безсмислици например за “комуняги” и т.н., ама не му се отдава, както с истинското му житейско призвание. Не дай Боже на Путин да му се случи нещо, ендемичният хабитат на горкия наш Фофу ще се срине и животът му ще загуби смисъл.

    Фофу, пии една за здравето на твоята икона, че си загубен без него.

  3. Фофу

    Ами като ми писне от мозъчните напъни на кретеноидни птеродактили не мога да се сдържа и се обаждам. И те след мен пак, много са силни са.

    Saevar специално е малко птеродактилче с малко мозък.

  4. Saevar

    мислех си че Фофу се е излекувал но уви…. няма лечение явно, на такива като него трябва да се дават безплатни презервативи или да се скопяват ако са в клиника като в неговия случай….

  5. Станислав

    Фофу ти си пълен олигофрена, щом някои критикува западната политика значи е русофил, така ли ? По-тъп си и от рубладжиите на които се смееш, малоумник.

  6. Anonymous

    Може да се живее и ползва Интернет и БЕЗ тези – Facebook, Twitter, Microsoft и YouTube

  7. Фофу

    Както неведнъж съм казвал изхода е към светлата и свободна страна на Другаря Путин. Където е вечното щастие. И заплатите еквивалент на 5 хил. евро, и свобода на словото, никаква пропаганда, и няма чалми да ти се мотат, и никой не те контролира, и никакви ционисти няма и т.н.

    Вземайте секачите и разбийте оковите на тая еврогейска демокрация както самият Другар я нарича (а той е безмерно умен, знаем) и тичайте с колкото сили имате към славната страна.

  8. Anonymous

    Изстъпленията на толерастията са симптом за пътя, по който са ни подкарали с остена. Цензурата е логичния инструмент за премазване на остатъците от демократичност. Сбъркаш ли да изкажеш собствено мнение, веднага биваш низвергнат като “хомофоб”, “комунист”, “фашист”, “екстремист” и другите стандартни етикетчета, с които се оплюват ненавелите глава. Очакваме списъкът да се допълни и с нови думички, например “педофилофоб”…

  9. Станислав

    Свободно може да храниш и поиш милиони безмозъчни маймуни, добре е и една чалма да сложиш. Е нямаш право да си пиеш биричката пред тях и да не си посмял да си се оплакал, все пак живееш в свободна страна и толерантността е важна.
    Иначе си нацист!

  10. :о)

    Спорът е безмислен.
    Никой не се интересува от нашият коментар тук по начина по който ще “реже” мненията в интернет.
    Само че това се отнася по-скоро за публични услуги като Гугъл, Ютюб, фейсбук и туитър.
    То и в момента си има бутонче “репорт” след което обикновенно трият съдържание или забраняват профил и това се случва съвсем реално от години, само че тук пак скочихме в космоса с парашутните гащи и тръгнахме да оправяме света.

    Всички тези публични неща като фейсбук, гугъл , туитър , скайп, вайбър и прочие са безплатни и не случайно. Всеки мислещ човек отдавна знае защо това е така.
    Има една приказка за моркова и тоягата.
    Въпросът е дали приемаш да бъдеш следен и на разположение на всички служби или какво друго правиш? Взимаш гегата и хващаш балкана без ток, интернет и сим карти?

  11. До :о)

    Ужасно наивно! Кой е цензорът, който обективно ще решава, коя идеология е “вредна”? И за кого?

    Ясно е, че правилата се определят от либералната клептокрация и всичко в защита на класическите морални ценности ще бъде целенасочено дискредитирано и цензурирано.

  12. comment 3212

    Ами то има нужда и да се сложи цензура на ционистическите влияния, които са навсякъде и реално контролират 100% от информацията в интернет. Кои са основателите на най-масовата търсеща машина, най-популярната социална мрежа и най-използваните ОС и база данни и как всъщност по чии контрол са създадени тези “услуги” и какво е общото между тях. Да, за пред стадото може би минава историята как случайно се запознават двама богоизбрани студенти в Щатите и създават най-добрите търсещи алгоритми и предоставят това безплатно за доброто на хората и за да стигнат до днес, разполагащи с най-голямата информационна инфраструктура в света. Или пък как млад студент със “специален” произход хаква мрежата на Харвард и изтегля снимките на студентите за да ги срещне заедно и после започва да коди фейсбук на Мак-а си в почивките между лекциите по история на изкуството и завладяване на територии. И този симпатичен младеж прави това нещо безплатно и винаги ще бъде безплатно за доброто на човечеството, какъв талант, какъв филантроп, какъв гений. Хвала на такива пастири.

  13. :о)

    Правилата :)…яко…има нужда да се сложи цензура на нацистки и комунистически идеологии, но на свободата на словото…няма как да стане.
    Хората ще намерят начин!

  14. Anonymous

    Политкоректната цензура замества свободата на словото, а мракобесният неолиберализм – демокрацията.

  15. Станислав

    Абсолютно, нищо повече от евтин метод за цензура.

  16. Аркан

    Работата е ясна! Под предлог, че някой “насаждал омраза”, ще се трие всичко, противоречащо на официалната политика. Визирам теми като абсурдния мултикултурализъм, въпросът с бежанците и пр.
    Както беше казал още през 1991 г. проф. Ноам Чомски: “За демокрацията пропагандата е това, което е сопата за тоталитарната държава”.

Коментар