Три години спад чакат таблетите

Продажбите на таблети ще намаляват на фона на засилващ се интерес към трансформърите

Продажбите на таблети ще намаляват на фона на засилващ се интерес към трансформърите

Световният пазар на таблети ще намалява три поредни години – от 2015 до 2017-та, като едва през 2018-та ще започне подем, сочи прогноза на IDC.

През настоящата година продажбите на таблети ще регистрират спад от 9,6% спрямо 2015 г., когато пазарът се срина с 10,1%. Засега няма прогноза за процентите на спад през следващата година.

За първи път пазарът на таблети намаля през четвъртото тримесечие на 2014 г. – с 3,2%. Динамиката продължи да се влошава и още през първото полугодие на 2015 г. спадът достигна 8%.

IDC очаква в периода 2016-2020 на световния пазар да се доставят ежегодно по над 100 млн. устройства. Миналата година обемът на доставките възлезе на 206,8 млн. броя.

Същевременно, IDC съобщава за ръст в търсенето на таблети-трансформъри. Това са устройства, които могат да се превърнат в ноутбуци с помощта на присъединяема към тях клавиатура.

Търсенето на подобни устройства расте, тъй като потребителите гледат на тях като на РС алтернатива. В момента трансформърите заемат 16% от пазара на таблети, но към 2020 г. делът им ще нарасне до 31%.

Коментари по темата: „Три години спад чакат таблетите”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Класическия таблет ще се затвори окончателно в тясната си ниша и съвземане едва ли ще има. В един момент може би ще стане ясно, че таблетът в този вид е неизползваем за професионални цели, най-вече заради несериозните ОС и в отговор ще се отвори един незначителен сектор, без да стане бум…

  2. Потер

    Дори и трансформърите ще станат демодирани и отживелица до 2020 година.

    Днешния софтуер и хардуер за таблети, смартфони е калпав и ненужен.
    Нищо ново само боклуци продават.

    Трябва съвсем нова операционна система и нова хардуерна архитектура за мобилните устройства.

  3. harry

    alternativa taratanci:-)))

Коментар