Уникален дрон помага и в най-безнадеждни ситуации

Рамката, корпусът, краката и дори витлата на роторите на дрона са направени от карбон

Рамката, корпусът, краката и дори витлата на роторите на дрона са направени от карбон

Българска компания, създадена от студенти, разработи специализиран мултироторен дрон за търсене и спасителни операции. Макар и млад, екипът има достатъчно опит в сфери като компютърните технологии, роботиката, телекомуникациите и автоматизацията, а дързостта е основен компонент в успешното начинание.

Природните стихии и авариите, причинени от бита и промишлеността, засягат хората по целия свят. А когато е в беда, човек се надява на спасение сякаш от нищото. Защо не? Екипът на S.E.N.S.O.R.S. доказва, че няма невъзможни неща. Младите професионалисти определено са постигнали върха в технологиите със своя дрон във всички аспекти – труднодостъпност, безопасност, сигурност, надеждност, устойчивост и функционалност.

Представете си, например, че сте затрупани от сняг в хижата в планината и все пак можете да получите виталните лекарства за близките си хора? Или как изгубени в гората можете да разчитате на един добър хвъркат помощник, който да ви открие и да предаде на спасителните служби къде се намирате?

Екипът на S.E.N.S.O.R.S. доказва, че няма невъзможни неща с разработката на уникалния дрон

Екипът на S.E.N.S.O.R.S. доказва, че няма невъзможни неща с разработката на уникалния дрон

Да, това е възможно чрез дрона на S.E.N.S.O.R.S., който може да помогне и в много други ситуации. Ежегодно стотици декари гори изгарят, лишавайки планетата ни от своето великолепие, а всеки пожар започва от един малък огън. Знаейки навреме, благодарение на дрона, огнеборците биха спасили повечето от нашите „зелени приятели”.

Рамката, корпусът, краката и дори витлата на роторите на дрона са направени от карбон. А това означава, че летателният апарат е изключително лек и достатъчно „силен”, за да пренася малки товари и електронно снаряжение според нуждите, за които се използва.

Дронът може да лети със скорост от над 50 км/ч, да издържа на сериозни ветрове и да прави пробег до 2o км. Разполага с ръчен режим на управление и възможност за наблюдение в реално време и „от първо лице”. Също така може да се движи по обход, зададен от програма, според конкретната си мисия.

Дронът може да лети със скорост от над 50 км/ч, да издържа на сериозни ветрове и да прави пробег от по 2 км

Дронът може да лети със скорост от над 50 км/ч, да издържа на сериозни ветрове и да прави пробег до 20 км

Този приятел на човека не може да бъде изгубен, тъй като винаги, когато установи, че ресурсът му намалява, се прибира навреме сам. И все пак, ако форсмажорни обстоятелства осуетят това, дронът може да кацне безопасно и да даде ясна и точна информация къде се намира.

Карбонът прави S.E.N.S.O.R.S. уникален и по още един параметър. Това е способността му да лети над райони с висока температура, без да се стопи, унищожи или застраши сложната техника, с която е оборудван. Така той може да локализира с достатъчна точност и да заснеме пожари от близост – нещо, с което никой обикновен дрон не може да се справи.

Обхватът на приложение на този помощник е много голям. Освен за издирване на хора, даване на полезна информация за бедствия и аварии, той може да се използва и за доставка на медикаменти и средства за указване на първа медицинска или друга помощ на места, на които е невъзможно или опасно да бъде достъпено от външни хора.

S.E.N.S.O.R.S. е много полезен, когато трява да се инспектират труднодостъпни съоръжения

S.E.N.S.O.R.S. е много полезен, когато трябва да се инспектират труднодостъпни съоръжения

В индустрията S.E.N.S.O.R.S. също е много полезен, когато трябва да се инспектират труднодостъпни съоръжения. Устройството може да проверява за изменения в нивата на газ и други опасни за човека субстанции, с което да се подобри и безопасността на хората на терена и в района.

Също така дронът може да се използва за картографиране, описване на земеделски площи, огледи на земеделските посеви, преброяване на селскостопански животни и дивеч и други.

В сферата на охраната се появява неизменната помощ при видеонаблюдение или използването на сигнални средства за охрана, с които още повече да се улесни охранителната дейност. Не на последно място, дронът има и забавно приложение – във въздушната реклама, фотографията, телевизията и киното.

Дронът не може да бъде изгубен, тъй като винаги, когато установи, че ресурсът му намалява, се прибира навреме сам

Дронът не може да бъде изгубен, тъй като винаги, когато установи, че ресурсът му намалява, се прибира навреме сам

Клиенти на иновативното средство могат да бъдат много и най-различни, но някои от тях са полицията, Държавната агенция „Национална сигурност”, Националната разузнавателна служба, Съветът по националната сигурност, Главна дирекция Гранична полиция, Академията на МВР, Пожарната, Планинската спасителна служба, Армията, Бреговата охрана, както и частни лица, любители, фирми, фондации и други, посочиха от разработчика.

S.E.N.S.O.R.S. вече бе представен на няколко международни конференции и се радваше на огромно внимание, а най-хубавото е, че е разработен, създаден и изпробван в реални условия от млад и перспективен екип от български специалисти.

Коментари по темата: „Уникален дрон помага и в най-безнадеждни ситуации”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Тези, като няма кой да ги почетка, сами взеха да си клакьорстват 🙂

  2. Боби

    Поздравления за този млад екип. Характеристиките изглеждат доста добре, надявам се да продължат да го развиват. Пожелавам им успех.

  3. Светлозар

    Глупости говориш, анонимен. Виж приложенията на дрона, и тогава прави сравнения с детските играчки.

  4. Anonymous

    Преди 15 години щеше да е постижение, но днес това предизвиква присмех. Сега пазарът е заринат до откат с всякакви възможни дронове и безкрайно количество готови компоненти. Дори дечицата ги пазаруват например от HobbyKing, програмират си ArduPilot и си развозват камерите без претенции че вършат нещо изключително.

    Постижение днес са дронове с ИИ, които самостоятелно решават задачи, а не детските играчки, но… ИИ го няма в HobbyKing…

Коментар