Виртуалната реалност ще съживи пазара на РС

Виртуалната и добавената реалност изискват достатъчно мощни компютри, за да усетят потребителите поглъщащия ефект на присъствие

Виртуалната и добавената реалност изискват достатъчно мощни компютри, за да усетят потребителите поглъщащия ефект на присъствие

Световният пазар на настолни компютри и лаптопи е в лошо състояние. Продажбите намаляват от няколко години насам. Прогнозите също не са оптимистични, но новите технологии за виртуална реалност може да обърнат тенденцията на спад.

Виртуалната и добавената реалност изискват достатъчно мощни компютри, за да усетят потребителите поглъщащия ефект на присъствие, докато гледат видео и филми или играят. Желанието да изпитат новото преживяване подтиква много хора да обновят компютрите си, което обещава ръст на РС пазара, пише ZDNet.

Производителите възлагат най-големи надежди на видеогрите, системните изисквания към които растат в геометрична прогресия. Тяхната интеграция с технологии за виртуална и допълнена реалност увеличава още повече нуждата от изчислителни ресурси, а такива могат да предложат само най-съвременните модели настолни РС и лаптопи.

От гледна точка на софтуера, подготовката за повсеместно навлизане на виртуалната реалност (VR) е в пълен ход. Поддръжка на VR устройства вече е внедрена в операционната система Windows 10, която за по-малко от година стана втора по популярност в света след Windows 7.

Разработчиците на игри и създателите на видео съдържание все по-често обръщат внимание на VR шлемовете, а производителите на подобни устройства постепенно разширяват линиите си от продукти.

Устройствата за виртуална реалност, вкл. тези, които работят без смартфон, директно свързани към компютър или геймърска конзола, привличат интереса на много големи компании. Наскоро излезе обикновена бизнес версия на VR шлема HTC Vive, а наесен ще започнат продажбите на Sony PlayStation VR.

И това е само началото. Анализаторите прогнозират скок в търсенето на подобни устройства през първата половина на 2017 г. Със същия период са свързани надеждите на производителите за съживяване на пазара на настолни компютри и лаптопи.

Коментари по темата: „Виртуалната реалност ще съживи пазара на РС”

добавете коментар...

  1. ха

    Геймърите си ги е имало и преди и те си купуват съответния висок клас лаптопи. За какъв скок говорим – нямаме нова ниша, че да се очаква скок. Ако виртуалната реалност започне да се използва и извън игрите – чак тогава може да се очаква нещата ще се променят.

Коментар