Vodafone плаши с местене на централата си от Лондон

Vodafone иска да запази достъпа си до „свободно движение на хора, капитали и стоки”

Vodafone иска да запази достъпа си до „свободно движение на хора, капитали и стоки”

Неяснотата около излизането на Великобритания от ЕС застави големи технологични компании да преразгледат своите бизнес планове, пишe BBC.

Телеком операторът Vodafone не изключва варианта да премести централата си от Лондон, за да запази достъпа си до „свободно движение на хора, капитали и стоки”. Немската Siemens пък реши да преустанови инвестициите в британския си завод за производство на турбини, докато не се изясни ситуацията с членството на страната в ЕС.

Според представител на Vodafone, все още е рано да се правят някакви твърди предположения за това къде ще се намира бъдещата й централа. По данни на BBC, компанията дава работа на 13 хиляди души във Великобритания. Централата на Vodafone се намира в Лондон, а едно от оперативните й подразделения е в град Нюбъри, Бъркшир.

Извън Великобритания за компанията работят 108 хиляди души. През последната финансова година 55% от приходите на Vodafone дойдоха от европейски операции и само 11% – от британски. Компанията планира също така да започне да публикува отчетите си в евро вместо в британски лири.

Друг хай-тек гигант, Siemens, спира новите инвестиции в британския си завод за производство на турбини за вятърни централи. В интервю за Гардиън шефът на Siemens UK Юрген Майер уточнява, че окончателно решение за бъдещи инвестициите ще бъде взето, когато се изяснят търговските отношения между Великобритания и ЕС.

В завода на компанията в град Хал работят около 1000 души. Ръководството на Siemens призова политиците колкото се може по-бързо да внесат яснота в ситуацията с Брексит. „Не можем да чакаме да се задейства член 50 (от договора за излизане на страна членка от съюза). Трябва колкото се може по-скоро да знаем какъв е планът за действие”, казват от компанията.

Коментар