Първа среща на жените технически комуникатори

Техническите комуникации са направление от ИТ сектора, което се слави с висока популярност сред дамите и в което те имат преобладаваща роля в глобален мащаб

Техническите комуникации са направление от ИТ сектора, което се слави с висока популярност сред дамите и в което те имат преобладаваща роля в глобален мащаб

За първи път в България ще се проведе събитие, посветено на жените в индустрията на техническите комуникации. Срещата на 20 юли в София се организира от tekom Bulgaria и е насочена към всички жени, практикуващи тази професия, но е отворена и за мъже.   

Подобни мероприятия се организират ежегодно в глобален мащаб и способстват за професионалното развитие на дамите в индустрията на техническите комуникации, уточниха организаторите. Форматът на събитието включва няколко 15-минутни презентации от успешни жени в индустрията от България и чужбина, които ще споделят какъв е бил техният път, ще разкажат по нещо от историята на кариерите си и ще представят своята гледна точка за ролята на лидерството.

Техническите комуникации са направление от ИТ сектора, което се слави с висока популярност сред дамите и в което те имат преобладаваща роля в глобален мащаб. Много организации подпомагат развитието на дамите в техническите комуникации. Като цяло, индустрията се развива главоломно, има сериозна история и традиции в държави като Германия, САЩ и Индия. Техническите комуникации се предлагат и като отделна дисциплина в университетите, а вече има специалисти с десетилетия стаж в областта.

У нас индустрията на техническите комуникации се развива с бързи темпове и значима част от екипите на някои от най-известните ИТ компании в света е разположена в България. Самата професия обаче все още звучи енигматично и нито един университет не предлага подходящо образование.

По тази причина, всички автори на техническа документация в България идват от различни професионални среди, най-често попадат случайно в индустрията на техническите комуникации и претърпяват професионални метаморфози. Към момента не съществуват и професионални организации на жените в индустрията.

Събитието на 20 юли в столичния кампус Cosmos е своеобразно продължение на специализираната конференция за технически комуникации „Evolution of Technical Communications” (ETC), която се провежда в България от седем години. Предстоящата среща цели да допринесе за формиране на българско общество на дамите в техническите комуникации, както и да вдъхнови сегашни и потенциални бъдещи технически комуникатори.

Важна цел на събитието е да постави основите на диалог с родни университети, които да развият евентуални бъдещи образователни програми за подготовка на студентите за кариера в техническите комуникации, уточниха организаторите. Сред участниците с презентации на събитието ще бъде Лора Белами – дългогодишен DITA експерт и директор „Information Experience” в софтуерната компания VMware, която оперира с голям екип в България.

Коментари по темата: „Първа среща на жените технически комуникатори”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Сега все повече измислени професии и длъжности бълват, за да могат да преживяват и посредствените хора.

    За истинските специалисти условията стават все по лоши и непоносими.

    Аз лично като ИТ експерт и специалист НИКОГА НЕ бих работил в така компания в която специално създават длъжности за некадърни хора. Освен това има полова дискриминация спрямо мъжете от жените.

  2. Ket

    Преди беше технически документатор или технописец (последното не успя да се наложи като термин), но с развитието на технологиите арсеналът на инструментите за контакт с потребителя нарасна и затова стана комуникатор.

  3. Slu4aen

    FAQ и User Manual са техните продукти… най-общо казано…!

  4. Иван

    Е добре де, в крайна сметка какво е “технически комуникатор”?

Коментар