Завладяващата професия технически комуникатор

Техническите комуникатори идват от различни области, но никой от тях не би искал да смени работата си с друга

Журналисти, филолози, технически специалисти – най-различни са хората, които поемат по пътя на малко познатата у нас професия „автор на техническа документация“ или просто „технически комуникатор“. Те идват от различни области, но никой от тях не би искал да се върне назад. Не би искал също да смени работата си с друга. Как са се озовали в тази сфера попитахме неколцина от участниците на конференцията „Evolution of Technical Communication“ 2017.

Ина Коевска: Идвам на тази конференция от 5 години – главно заради високото качество на лекциите и това, че обменяме опит с колеги. Намирам вдъхновение в това, което разказват презентаторите тук. Откривам нови неща, които мога да прилагам, така е всяка година. И тази година имаше много нови неща за мен, които съм си записала и върху някои от които имам да поработя – или да проуча. Едно от тях е правенето на видео. Нови неща научих за GitHub и Macdown.

Работя като технически комуникатор от началото на 2012 г. Преди това бях журналист. Така се случи, че имах нужда от кариерна промяна, случайно видях обява за автор на техническа документация и реших, че може би е нещо, с което мога да се занимавам. Като журналист, който пишеше в сферата на новите технологии, реших, че това е нещо, към което мога да се прехвърля. Звучеше ми интересно. Пробвах се и успях. Оттогава работя тази професия и не бих я сменила, по-скоро искам да се развивам в тази област, това ми е най-интересно. Има страшно много аспекти, в които човек може да се развива тук – отвъд работата по съдържанието.

Добринка Стефанова: Идвам на ETC от много години, била съм и лектор на конференцията и за мен това е съвсем естествено – да дойда пак. И тази година програмата е много иновативна и научих нови неща – например разбрах повече за генериране на статичен сайт, видях проекта Documentina.

Работя в тази област отдавна – това е първата ми и единствена работа досега. Започнах като второкурсничка в университета, стана съвсем случайно – препоръча ми я приятел. Той беше разработчик в софтуерна компания, видял обявата и ми сподели, че има колеги, които знаят английски, интересуват се от технологии и от тази професия. Днес не бих искала да работя каквото и да е друго.

Драгомир Аначков: Това ми е втора година като участник в ETC – много е полезно това събитие! Срещам нови хора, много полезни са темите, които се представят. Узнах доста нови неща и в двата дена – и за GitHub, и за Markdown… Нямам търпение да тествам лично нещата, които видях на работните семинари.

Аз работя като технически комуникатор от началото на миналата година, преди това бях в ИТ поддръжката. Да, да си „IТ support“ е много динамично, но не ти позволява да се съсредоточиш върху писането. А аз обичам да пиша и разписвам, затова ми допада да съм технически комуникатор.

Мартина Лалева: Започнах работа като технически комуникатор преди година. Много нова съм в тази област. Запозната съм с някои основни неща, с процесите и процедурите, но имам и много да уча. Тази конференция се провежда 7-8 години вече и колеги ми казаха, че е добре да дойда. Казаха ми какво мога да очаквам – а именно, че човек вижда колеги от цял свят, вижда как работят, как правят нещата – тези, с които се сблъскваш в ежедневната работата.

Беше ми нужно да узная такива детайли, да си разширя кръгозора. А това е ценно за мен, защото практически имам да уча много. Някои лектори бяха много интересни – без да казват нещо принципно ново, те разкриват една различна перспектива, което е ценно. Научих за „динамичното доставяне на съдържание“…

Преди това работех други неща – първо в рекламна агенция, после пишех статии, след това бях в маркетинга. Технически комуникатор станах покрай приятели, препоръчаха ми да опитам. Отначало много се чудих ще се справя ли. Като филолог, езиково съм добре, но техническият език е малко стряскащ! Но всичко се учи, а е много, много интересно – постоянно учиш, технологиите се обновяват и ти вървиш наред заедно с тях. Имаш и възможност да надграждаш и да се развиваш.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Завладяващата професия технически комуникатор”

добавете коментар...

  1. програмист

    Браво!
    Това е супер важна професия за всеки софтуерен проект и е супер, че има мотивирани и нахъсани хора.

Коментар