Техническият комуникатор е като репортер-детектив

Професията на техническия комуникатор е интересна като тази на разследващ журналист или детектив. В същото време тя е добре възнаградена, подобно на професиите от кръга на софтуерното разработване – с тази разлика, че за техническия комуникатор не е задължително да има образование в областта на програмирането и въобще във високите технологии.

Навярно това е причината, поради която професията технически комуникатор набира скорост у нас с много бързи темпове. Повечето хора, които я практикуват, са щастливи от кариерния си избор. Това се видя и по време на конференцията „Еволюция на техническата комуникация“ 2017 тази седмица в София.

„Работата ни е доста емпатична – трябва да се поставим на мястото на потребителя, да влезем в неговата роля, да разберем неговата гледна точка“, разказа Маргарита Станева от VMware България

Техническият комуникатор има привилегията да тества продукта, за който ще пише документация. Това позволява на хората от професията да имат досег с най-нови технологии от различни сфери.

В същото време работата протича в постоянна комуникация – с проектантите и инженерите, създали продукта, за да се разкрият неговите характеристики за крайния потребител.

Това превръща техническия комуникатор в своего рода разследващ специалист, подобно на журналист или детектив, който трябва да събере важна информация и да я представи на бъдещите клиенти.

„Да извличаш тази информация е малко детективска работа, доста е интересно“, сподели Маргарита Станева, мениджър техническа комуникация във VMware България и съосновател на Общността на техническите комуникатори у нас. „Бих го нарекла „главоблъсканица“.

Наред с писането нерядко се създава и друг вид съдържание – например видео-наръчници, анимации, чатботове – всякакви форми на поднасяне на информацията по понятен и достъпен за крайния потребител начин. „Работата ни е доста емпатична –  трябва да се поставим на мястото на потребителя, да влезем в неговата роля, да разберем неговата гледна точка“, допълни Маргарита Станева.

Навлизането в професията технически комуникатор не изисква непременно техническо образование, посочи Ваня Кирицова от VMware България

Макар че сред младите хора като че ли най-предпочитани са компютърните специалности, свързани с програмиране – най-вече заради високите нива на заплащане, техническата комуникация също е добре овъзмездена професия. „Важно е да се подчертае, че в тази професия хората могат да влязат, без непременно да имат техническо образование, и да получават висока заплата“, каза Ваня Кирицова, старши мениджър “технически комуникации” във VMware България.

Това обаче не значи, че професията на техническия комуникатор не изисква знания и умения. Комуникационните способности са изключително важни, тъй като създаването на техническата документация изисква постоянно общуване с много специалисти. Те са от различни области, често пъти от различни националности, но в повечето случаи – доста ангажирани и натоварени.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар