Извън София има отлични технически специалисти

Позицията технически комуникатор все още не е позната извън ИТ индустрията у нас, сподели Маргарита Станева, старши автор на техническа документация във VMware България

В големи и малки градове извън София могат да се срещнат много добри технически специалисти, но индустрията е слабо развита и тепърва има да наваксва добрите практики от световния опит. До този извод са достигнали инициаторите на първото по рода си „турне“ на професията „технически комуникатор“ в страната.

„Турнето“ започна наскоро с поредица срещи на специалисти в Пловдив, Враца и Велико Търново. На подобни форуми рядко идват повече от 20 души, споделиха от  tekom – организация на експертите по техническа комуникация. Срещата във Враца обаче е смаяла експертите: там техническите специалисти са на много, много високо ниво и с амбиция и хъс търсят поле за професионално развитие.

Срещите от „турнето“ са фокусирани предимно върху ИТ индустрията, сподели Маргарита Станева, старши автор на техническа документация във VMware България и съосновател на Общността на техническите комуникатори у нас. В другите индустрии изобщо не е позната позицията „специалист техническа комуникация”, каза тя по време на конференцията ETC 2017 в София.

Из фирмите от другите индустрии има хора, които се занимават на практика с тази дейност, но понякога дори не знаят как точно се нарича професията им. Чисто административно, трудовите им договори са за друга позиция. Нерядко биват вписани като „автор на книги“.

Донякъде причина за подобна куриозна ситуация е фактът, че техническият комуникатор не съществува в националния класификатор на професиите. Малцина изобщо знаят, че има такава специалност. Студентите в университетите не подозират, че могат да се развият професионално в тази посока. Няма никакво образование за технически комуникатори където и да е у нас. Няма и стажове – фирмите не организират такива програми.

Редно и нужно е техническите университети да имат подобна специалност, смятат в tekom България. Все пак тези ВУЗ-ове подготвят специалисти, на които предстои да работят по създаване на устройства, които ще се използват от хора  – а някои от студентите ще се посветят на създаването на документацията за тези нови машини. Затова е редно в техническите университети да се появи специалност „технически комуникатор“.

Езиковите школи и университетските звена, които преподават чужди езици, особено английски език (напр. английска филология), могат да предложат специализации в тази област – технически английски език, предложи Станева. Това би било отлична възможност за реализация на младите филолози.

Самите фирми у нас следва да обърнат повече внимание на съществуването на професията и да инвестират в подготовката на своите технически комуникатори. Така е, защото тази професия предполага както висока езикова култура, така и много добри комуникационни умения.

След контактите с местните общности в Пловдив, Враца и Велико Търново, регионални срещи с технически специалисти за представяне на професията на техническия комуникатор ще има и в други градове. В момента се подготвят мероприятия в Благоевград, Русе, Варна, Шумен и Бургас. Част от тях ще се случат в рамките на 2017 г., но някои може би ще се проведат в началото на 2018 г., уточниха организаторите.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар