Учени записаха видеоклип на ДНК молекули

Учени от Вашингтонския университет се подготвят да секвенират изкуствена ДНК, за да прочетат записа в нея (снимка: Тара Браун, Вашингтонски университет)

Учени от Вашингтонския университет се подготвят да секвенират изкуствена ДНК, за да прочетат записа в нея (снимка: Тара Браун, Вашингтонски университет)

Структура от молекули, която се побира на върха на молив, съхранява 200 мегабайта информация, вкл. видео. В нея е записан клип на групата OK Go, копия на Всеобщата декларация за правата на човека на няколко езика, 100-те най-четени книги по проекта Гутенберг и база данни на Световния фонд за разнообразие на селскостопанските култури.

Създаването на уникалното устройство за съхранение на информация е отнело на учените няколко години. Групата OK Go е избрана, тъй като нейните членове са любители на технологиите. Главният герой в клипа „This too shall pass” е машината на Голдбърг, а последното им видео е заснето в условия на безтегловност.

През 2012 г. на ДНК верига беше записана за първи път цяла книга, а година по-късно Европейският институт по биоинформатика записа на ДНК 739 килобайта с текст, изображения и аудио от речта на Мартин Лутър Кинг „Имам една мечта”. Наскоро учени от Харвард успяха да запишат на ДНК и след това да прочетат 22 мегабайта, вкл. френския ням филм „Пътуване до Луната”.

Новият запис е дело на Microsoft и специалисти от Вашингтонския университет. За да бъде прочетена от ДНК носителя, информацията ще се секвенира по същия начин, по който се дешифрират геномите на живи същества. Възможно е и търсене на зададени последователности в молекулата, което е особено важно за бъдещите ДНК „флашки”.

Засега е трудно да се каже какъв би бил максималният обем памет на подобно устройство. Според научна статия от миналата година, потенциалът на устройства с размер на песъчинка е един екзабайт (около милион терабайта). Това означава, че целият интернет, записан с помощта на нуклеотиди, ще се побере в кутия за обувки.

В момента експлоатацията на подобно устройство е доста скъпа – изискват се големи инвестиции за запис на информацията на ДНК, презаписването й е доста сложно, а прочитането отнема много време. Но според учените от Вашингтонския институт, няма фундаментални пречки процесът да стане по-опростен и евтин.

Коментари по темата: „Учени записаха видеоклип на ДНК молекули”

добавете коментар...

  1. copy paste андроид потребител

    кво означава това мозъка е основният хард + останалата част на тялото ни колко ли информация би се побрал в един сумо борец водата също притежава свойство да копира и съхранява трайно информация

  2. ха

    Преди време имаше статия, че Microsoft щял да записва на ДНК. Споменах, че това изобщо не е новина и получих хейт от некомпетентни.

    Сега тази статия е написана наистина професионалност. Вижда се, че въпросното постижение се отнася не за технологията (която вече е правена преди години), а за подобряването й за постигане на по-голям обем записана информация.

Коментар