Китайски симулатор свети по-ярко от Слънцето

Симулаторът имитира слънчева светлина от разстояние 150 милиона километра

Симулаторът имитира слънчева светлина от разстояние 150 милиона километра

Китайската космическа агенция конструира симулатор, способен да свети по-ярко, отколкото Слънцето на Земята. Авангардната инсталация с диаметър 5 метра ще се използва за целите на космически изследвания, съобщи China Daily.

Симулаторът може да имитира пагубната за техниката и живите организми слънчева радиация, като така ще помогне за тестването на сонди и марсоходи, които работят в космоса без защитата на атмосферата и магнитното поле на Земята.

На тавана на цилиндрична конструкция са закрепени сто лампи със специални филтри, имитиращи слънчева светлина от разстояние 150 милиона километра. Вътре в симулатора е създаден вакуум, а стените се охлаждат до температури, близки до абсолютната нула.

Особено внимание учените отделят на тестването на фотоелектрониката, тъй като именно тя се влияе най-силно от слънчевата радиация.

Освен самото излъчване опасност представлява и неравномерното нагряване на апаратите в условията на открития космос – страната откъм Слънцето се нагорещява, докато обратната страна остава хладна, което налага обработка на повърхността на космическата техника с охлаждащи и отразяващи материали. Подобни терморегулиращи покрития вече се тестват в симулатора.

Китай се подготвя за мисия до Марс през 2020 година. По-късно, след 20 години космическата агенция планира да построи собствена станция на Червената планета, която е обект на огромен интерес също от страна на НАСА и частни американски компании.

Коментар