Няма да има отворена „3 в 1” мобилна платформа

Възникването на значителен брой мобилни платформи с отворен код повдигна въпроса за възможното им обединение. Всяка от тях има какво да предложи, но разделението създава пречки за разработчиците на софтуер от трети страни. Събирането на платформите може да бъде много печелившо за всички страни, но техническите и философските различия между компаниите прави единството много малко вероятно.
В слуховете за сливане на Symbian и Android няма нищо вярно, заявиха от Nokia по време на LinuxWorld експо в Сан Франциско – това били чисти спекулации.
По-рано през тази година финландският мобилен гигант разкри, че ще придобие Symbian. След това смяташе да направи платформата с отворен код и да я разпространява с лиценз Eclipse Public License посредством организация с нестопанска цел. Този план целеше да помогне на Nokia да създаде отворена екосистема около платформата Symbian, така че тя да остане конкурентоспособна на съперниците си в лицето на Android на Google и LiMo Foundation, които постоянно отправят предизвикателства къмлидерската й позиция.
След като Nokia съобщи плановете си за купуване на Symbian, веднага плъзнаха слухове, че Open Handset Alliance ще се обедини с новосъздадената Symbian Foundation, за да достави една обединена платформа, базирана на мобилните операционни системи Android на Google и Symbian.
Тези твърдения обаче не са реалистични, тъй като двете платформи са прекалено различни една от друга и е трудно да се измисли начин, по който те да могат да се комбинират. Уникалният програмен модел на Android, който се базира на Java, няма нищо общо с родната за Symbian архитектура за разработване C++.
Евентуалното сливане на двете платформи ще изисква радикални действия на преработка и ще остави непокътната много малка част от оригиналната платформа. Още повече – ако това се случи, малко е вероятно която и да било от двете страни да спечели от подобен ход.
Въпреки оптимизма на анализаторите, сливането на различни софтуерни платформи въобще не прилича на правенето на коктейли. Symbian Foundation ще изпита достатъчно трудности в опита си да комбинира съществуващите вторични технологии, създадени на базата на платформата й, някои от които са предложени за включване от собствените й членове.
От друга страна, Nokia все още се намира в ранния стадий на отваряне на Symbian. От компанията съобщава, че ще са нужни две години, докато кодът на платформата отвори изцяло. Дори няма да има безплатни лицензи за него до началото на следващата година за членовете на Symbian Foundation. Google пък страда от агресивната си амбиция да пусне на пазара възможно по-рано хендсет, базиран на Android. Което кара анализатори да мислят, че Google едва ли се е замисляла да прави каквито и да било промени по своята платформа.
След като Nokia сподели, че няма планове да слива Symbian с Android или с която и да е друга платформа, базирана на Linux, Google обяви, че не възнамерява да се присъеди към работата на мобилната платформа LiMo. Основният софтуерен пакет на Google е по-изолиран и до голяма степен е създаден на базата на специфичен Java рънтайм, наречен Dalvik, докато софтуерът на LiMo е основан на GTK – много по-тясно свързан с конвенционалните Linux технологии за декстопи. Ако оставим настрана употребата на Linux ядро, двете платформи нямат много общо помежду си.
Нещо повече – между Open Handset Alliance и LiMo Foundation съществуват значителни процедурни и идеологически различия. Google разработва Android от-до в сътрудничество с партньорите си от организацията. Процесът не е всеобхватен и прозрачен, като на вендорите не се позволява да разработват софтуера по начини, които биха раздробили платформата.
LiMo, от своя страна, предлага пакети от свързващи API (Application Programming Interface) и стандартни компоненти, но не следи и не изисква от членовете си да се съобразяват с каквито и да било стандарти.
Едва ли тези три основни мобилни платформи с отворен код ще се обединят в едно. А ако някоя от тях се провали или не отговори на очакванията на потребителите, тогава останалите все още ще имат възможност за постигане на успех. Компаниите и организациите, стоящи зад тези платформи, трябва да могат да се учат от грешките на другите и да развиват иновациите чрез конкуренцията.

Коментар