Превръщат Чернобил в огромна слънчева електроцентрала

Правителството на Украйна възнамерява да превърне опасната за живеене зона около Чернобилската АЕЦ в огромен парк за слънчева и възобновяема енергия, с площ 60 квадратни километра.

За реализация на амбициозния проект властите се надяват да привлекат инвестиции от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), съобщи Блумбърг. Идеята е неизползваната в момента територия да бъде превърната в електростанция с мощност 1400 мегавата, или една трета от тази на АЕЦ Чернобил преди аварията.

Съгласно проектното предложение, 1000 мегавата от планираната енергия ще се произвеждат от огромна слънчева електростанция, а останалите 400 мегавата възобновяема енергия ще се изработва по други методи.

По замисъл, това ще бъде най-голямата в света слънчева електроцентрала. В момента най-мощната централа на база фотогалванични панели е разположена в Китай – тя заема площ от 23 квадратни километра и генарира 850 мегавата.

Чернобил действително има голям потенциал за възобновяема енергия, коментира министърът на екологията и природните ресурси на Украйна Остап Семерак. „Разполагаме с високоволтови електропреносни линии, които по-рано се използваха за атомната електроцентрала, земята е много евтина, имаме и много специалисти, кото могат да работят в електроцентрали”, казва той.

В проектното предложение обаче липсва конкретна информация за това как ще се изгради и поддържа слънчевата електроцентрала, тъй като територията около Чернобил все още се счита за непригодна за живот.

Европейската банка за възстановяване и развитие проявява интерес към проекта. По-рано финансовата институция задели $500 млн. за построяване на саркофаг около повредената централа, припомня Гардиън. Банката може да разгледа варианти за свое участие в проекта, ако види в него жизнеспособно инвестиционно предложение.

Коментари по темата: „Превръщат Чернобил в огромна слънчева електроцентрала”

добавете коментар...

  1. ха

    В случая с фотопанелите идеята е да се намали значението на нефта, за да станат страните които го добиват по-бедни. Не е екологията основното движещо нещо.

    Иначе фотоволтаична централа в Украйна означава доста по-слаба ефективност, защото се намира доста на север. От друга страна държавата е далеч от Сахара и затова запрашаването на панелите ще е много по-слабо, което означава по-малък разход за почистването на панелите.

  2. Емко

    Батериите на слънчевите електроцентрали не ги ли правят твърде неекологичен вариант?

Коментар