Най-щедрите работодатели в Силициевата долина

Juniper Networks плаща най-много на своите специалисти сред компаниите от Силициевата долина

Juniper Networks плаща най-много на своите специалисти сред компаниите от Силициевата долина (снимка: Glassdoor)

Ново проучване хвърля светлина върху заплатите в Силициевата долина. Резултатите от анонимното изследване на Glassdoor сред технологичните компании, което обхваща периода от март 2015 до март 2016, са доста интересни и вероятно ще изненадат мнозина.

Класацията на 17-те компании с офиси в областта на Сан Франциско включва два показателя – средно годишно възнаграждение (компенсация) и средна базова заплата. Компенсацията включва базовата заплата и всички бонуси, премии и т.н., уточнява Glassdoor.

Най-високи се оказват възнагражденията в Juniper Networks – специалистите на мрежовата компания получават средна годишна компенсация от $157 хиляди и базова заплата от $135 хиляди.

На второ място по заплащане са хората в Google с показатели за компенсация и заплата съответно $154 хиляди и $123 хиляди, а специалистите на VMWare са трети със $152 хиляди и $130 хиляди.

В топ 5 попадат още Amazon Lab ($150 хил. и $138 хил.) и Guidewire ($150 хил. и $135 хил.), а след тях в челната десетка се нареждат Cadence Design Systems ($150 хил. и $140 хил.), Visa ($150 хил. и $130 хил.), Facebook ($150 хил. и $127 хил.), Twitter ( $150 хил. и $133 хил.) и Box. ($150 хил. и $130 хил.).

Класацията на Glassdoor включва още 7 компании от Силициевата долина с най-високи заплати, вкл. Walmart eCommerce, Synopsys, Altera, LinkedIn, Cloudera, Salesforce и Adobe, в която средната годишна компенсация е $140 хиляди, а средната годишна заплата е $125 хиляди.

Коментари по темата: „Най-щедрите работодатели в Силициевата долина”

добавете коментар...

  1. Miraka

    Друга причина за многото бездомници е, че в Калифорния бездомничеството не е престъпление, докато в доста други щати е. Знаете ли, че по ескалаторите в Сан Фран има специални устройства против фекалии, понеже бездомниците обичат да дефикират върху ескалатора и изпражненията им влизат в механизма и го повреждат.

    Иначе Сан Фран е ужасна помийна яма и повече не искам да стъпя там. В предградията, където са и офисите на компаниите е по-добре, но и цените са още по-високи. Говорих с един колега взимащ $10,000 чисто и думите му бяха, че не му стигат за нищо след като си плати вноската по ипотеката и лизинга на двете коли и гледа да докара някой друг долар странично.

  2. Saevar

    бе къв трол кви 5 лева бе кауни, ей верно много прост матрял произхожда от Бг, за какво говорим-къде отиде, Фофу е прост камионджия е ясно, а другия малоумник … май и той му е колега…

  3. Фофу

    Много добре казано Вече избягал. За съжаление червеното трол и бабишкор е на всеки километър.

  4. Вече избягал

    Боже , боже , милите. калифорнийци и особено клетите санфранкисти , бедни. , бедни като руски мишки а аз се чудя аджеба , защо така масово бягат от Калифорния към обетованата земя , мамаша рАша / Ашиа , демек Азия / този земен комуноиден рай , където няма данъци , такси , лихви и комисионни в магазините стоките евтини , евтини , направо безплатни / особено спирта и водката / , а от чешмите тече , о чудо , от едната сутрин нафта , след обят бензин а вечер газ а от другата мед и масло , разбира се в определени часове потича и допинг за спортуващите !

  5. Anonymous

    Jojo,

    Ти въобще прочете ли написаното от хората?

    $150K е брутната годишна заплата, а данъците са 40%. Накратко, тия $150K/година бруто излизат $7.5К/месец нето, не $12.5К. Май тая разлика от $5К така и не я отчете, а?

    Много сте ми странни такива – гледате някакви чисълца и веднага си представяте, че всичко там е като тук, само дето много повече пари.

    Ще те разочаровам, хората с тези пари не живеят добре. По-евтини са им определени стоки, за сметка на наеми, застраховки, сметки, данъци, такси и т.н. и т.н.

  6. Jojo

    Да бе не са високи, тука в БГ са много по-високи и живеем страхотно.

    WTF ?!? От кога 130-150k+ usd са неголяма заплата.

  7. Сан Фран

    Сан Франциско (за тези, които са били там) е в топ 10 на градовете по света с най-много бездомници. Там, когато излезете по улиците, се натъквате на бездомник на всяка крачка – буквално всеки 10-и е бездомник, живее и спи буквално на улицата, на всяка крачка, толкова са много, че е направо потресаващо. И всичко това, заради цените, които са много силно завишени. Може да видиш къща (нищо особено) оценена на 2 милиона долара и срещу нея на 50 метра друга къща на само 50 000 долара – и двете стават… и пред 2 милионната къща що да видиш – бездомник… Освен цените, които са огромни, причина и за бездомниците е климата в Калифорния – почти никакви валежи , много мека зима със средни температури около 10 градуса – меко лято със средни температури около 20 градуса. Така че сумите горе не са много големи. Те просто са ок за един нормален живот в Калифорния. Вижте в Google за един случай преди време за човек, който работи там, купил си каравана и спи в нея. Не пътува никъде с нея, а караваната е паркирана в огромния паркинг на Гугъл Плекса. Всичко в Гугъл офиса му е безплатно – храна, вода, душ, къпане, развлечения и този човек взимаше някаква голяма заплата, но в същото време спестяваше 93% от нея. 🙂

  8. Иван

    Като цяло, Ню Йорк е по-скъпо място за живеене от Сан Франциско. Заплатите в “Биг Епъл” също са по-високи, защото там не е само технологичен сектор а и финанси и недвижими имоти.

  9. Anonymous

    Ще се присъединя към Saevar с малко по-точни данни:

    Цената на боксониера в Сан Франциско е от $3500/месец нагоре, минава и $4000 според локацията. Не искам да ви казвам какви са разходите за жилище подходящо за семейство с деца. От раз минават $6000/месец. И това не включва допълнителните им такси и разходи за боклук, и какво ли още не – имат един куп малки таксички, които се натрупват до една доста солидна сума.

    Цитираните по-горе заплати звучат зашеметяващо ($157,000), но ако хванете online калкулатор, установявате следното:
    Брутна заплата $13,083.33
    Федерални удръжки $3,030.56
    Социални $811.17
    Медицински $189.71
    Калифорния (данък на щата) $1,072.63
    Щатска застраховка инвалидност $117.75

    Нетна заплата $7,861.51

    Излишно е да споменавам, че водата, токът, храната са по-скъпи, особено ако искате да ядете прилично.

  10. Saevar

    тва не са много високи заплати при положение че точно този щат е най-скъп за живеене…

Коментар