Излизат процесори Core от седмо поколение

Kaby Lake ще увеличи производителността и енергийната ефективност на ноутбуците и таблетите, ще добави и нови мултимедийни функции

Kaby Lake ще увеличи производителността и енергийната ефективност на ноутбуците и таблетите, ще добави и нови мултимедийни функции

Intel пусна днес очакваните процесори Kaby Lake за мобилни компютри. Новите чипове се явяват седмо поколение на семейството Core и се произвеждат по същия технологичен процес, както техните предшественици.

Kaby Lake ще увеличи производителността и енергийната ефективност на ноутбуците и таблетите, като същевременно ще добави нови милтимедийни функции. По-късно, в началото на 2017 г., ще се появят версии на процесорите за десктопи и сървъри.

В момента са достъпни процесорите Kaby Lake-Y и Kaby Lake-U. Първата линия е насочена към ултракомпактни компютри и хибридни таблети, а втората – към ултрабуци.

Kaby Lake-Y консумират типично 4,5 вата (показател TDP), докато Kaby Lake-U достига 15 вата. В различни режими консумацията може да се повиши до 7 вата за Kaby Lake-Y и до 25 вата за Kaby Lake-U, или да се намали съответно до 3,5 вата и 7,5 вата.

Според вътрешни тестове на Intel, новите процесори увеличават производителността с 19% при преглеждане на уеб страници, в сравнение с чиповете Skylake, докато при офисни приложения ускорението е 12%.

Основните нововъведения в чиповете се отнасят до обработката на видео. В частност, Kaby Lake поддържа кодиране/декодиране на формати HEVC и VP9 на хардуерно ниво с резолюция до 4К.

Новите процесори поддържат интерфейс Thunderbolt 3 чрез USB Type-C с пропускателна способност до 40 Gbps, едновременна работа с два 4К монитора с честота на опресняване 60 Hz, предаване на данни между компютри през интерфейс Thunderbolt Networking, както и интерфейс PCIe от трето поколение със скорост до 8 гигатрансфера в секунда.

Intel твърди, че е постигнал 10-кратно подобрение на енергийната ефективност спрямо процесорите Core от първо поколение. Kaby Lake се правят по 14-нм процес – същият, който се използва и за Skylake. Компаниеята планираше да премине към 10 нанометра, но не успя да усвои в срок новата технология.

Таблети и ноутбуци с новите процесори ще дебютират на изложението IFA 2016 в Берлин от 2 до 7 септември от различни партньори-производители на Intel.

Коментари по темата: „Излизат процесори Core от седмо поколение”

добавете коментар...

  1. физик

    “8 гигатрансфера в секунда” – хаха, тука ме разсмяхте искрено – звучи като “гигатрансфер” да е нова и интересна единица мярка за трансфер на информация.

Коментар