Изтекли са данни на 5,5 млн. служители в топ компании

Служителите трябва да сменят своите пароли на всеки осем седмици и да използват допълнителна защита, съветват експерти

Служителите трябва да сменят своите пароли на всеки осем седмици и да използват допълнителна защита, съветват експерти

Водещите световни компании се сблъскват със сериозен проблем – изтичат данни на огромен брой техни служители, вкл. логини, пароли и друга конфиденциална информация, съобщи Файненшъл Таймс, позовавайки се на изследване на британската Digital Shadows.

Данните на около 5,5 милиона служители на най-големите 1000 публични компании са открито достъпни в момента. Притеснително за корпорациите е, че 90% от течовете са станали в последно време.

Digital Shadows анализира проблема от 2012 г. и твърди, че само 10% от личните данни са изтекли по-рано. Това е лоша новина за компаниите, тъй като всеки път, когато изтичане на данни стане достояние на обществеността, първият въпрос на клиентите е тези данни нови ли са или стари.

Digital Shadows изследва информацията, открадната от популярни сайтове като LinkedIn, Dropbox и MySpace, в частност регистрациите чрез служебна поща и пароли за нея. Установено е, че над 60% от потребителите използват еднакви пароли за различни сайтове, вкл. в своята е-поща, което улеснява задачата на хакерите.

Експертите съветват компаниите да изискват от служителите си да сменят своите пароли на всеки осем седмици и да използват допълнителна защита – например, проверка за истинността с помощта на мобилен телефон.

В редица случаи данните са били компрометирани след взлом на сайтове за запознанства като Ashley Madison и Adult Friend Finder. По предварителни данни, от разпространението на лична информация в такива сайтове са пострадали около 300 хиляди служители на големи световни компании.

Проучването не разкрива данни за загубите на компаниите от кражба на персонални данни на служителите. Според оценка на IBM, всяко изтичане на конфиденциална информация коства на организациите средно около $4 млн.

В края на миналата година хакери похитиха данните на над 100 хиляди клиенти на британския телекомуникационен оператор TalkTalk, в резултат на което компанията претърпя загуби в размер на 60 млн. лири. Като цяло, загубите на британския бизнес от течове на информация се оценяват на 34 млрд. лири за 2015 г.

Коментар