Създадоха невронна мрежа от мемристори

Изследователи от университета в Саутхемптън създадоха първата в света невронна мрежа от мемристори. Разработката потвръждава възможността за използване на тези перспективни елементи в системи за изкуствен интелект, изградени по подобие на човешкия мозък.

Невронните мрежи са подходящи за решаване на задачи, в които традиционните изчислителни системи са слабо ефективни. Става въпрос за задачи като разпознаване, обучение и класификация.

Практическата реализация на невронните мрежи обаче се сблъсква с ограничения в броя на синапсите, поради недостатъчния хардуерен ресурс в момента. Британските учени доказват експериментално възможността за изграждане на невронни мрежи с мемристори.

Съпротивлението на мемристорите може да се променя чрез пропускане на ток през тях. Промяната е еквивалентна на превключването между състояния нула и единица, което придава на мемристорите свойства на памет. При това, енергия се изразходва само за превключването.

Високата плътност на новата мемристорна памет позволява съществено да се увеличи броят на синапсите, като при това се запазват в приемливи граници размерите на чипа и консумираната енергия.

Коментар