САЩ подсилват армията за кибероперации

Пентагонът иска от Конгреса 6,8 млрд. долара за провеждане на кибероперации през 2017 г.

Пентагонът иска от Конгреса 6,8 млрд. долара за провеждане на кибероперации през 2017 г.

Наскоро създадената специална група по киберсигурност към Пентагона, наброяваща 5000 души, е готова за провеждане на операции. Cyber Mission Force ще може да разчита на значително повишен бюджет през 2017 г., съобщават американски източници.

В предложението на Барак Обама за федералния бюджет на САЩ през следващата година са предвидени $19 млрд. за информационна сигурност, което е с $5 млрд. повече отколкото е заложено в бюджета за 2016 г.

Пентагонът, в частност, е поискал $6,8 млрд. за провеждане на кибероперации през 2017 г., съобщи Блумбърг. С тази дейност ще се занимава именно групата Cyber Mission Force. Тя наброява 5 хиляди души, разделени в 133 екипа, със задачата да подсилят сигурността на военните компютърни мрежи на САЩ и да провеждат кибератаки срещу терористични организации.

Пълната оперативна готовност на групата ще бъде достигната през 2018 г., като по това време съставът й ще нарасне с още 1200 души. Според Боб Стасио, бивш оперативен директор на Центъра за кибероперации към Агенцията по национална сигурност (АНС), Cyber Mission Force ще се фокусира върху най-приоритетните направления, вкл. терористични групировки, Русия, Китай, Иран и Ислямска държава.

Досега правителствените кибероперации се провеждаха от различни организации – АНС, Киберкомандването към Пентогона и други военни ведомства. Оттук насетне акциите ще се извършват централизирано, с минимални бюрократични процедури.

В бюджета за 2016 г. президентът Обама предложи $14 млрд. за киберсигурност, което бе само с $1 млрд. повече отколкото през 2015 г. На този фон ръстът на разходите с $5 млрд. през 2017 г. изглежда внушителен.

$3,1 млрд. от предвидените $19 млрд. за 2017 г. са предназначени за модернизиране на компютърното оборудване в различни федерални агенции. $62 млн. се очаква да бъдат похарчени за привличане на висококвалифицирани специалисти по ИТ сигурност.

Като причина за увеличения бюджет за информационна сигурност се посочват редица големи кибератаки, на които бяха подложени САЩ в последните месеци, вкл. сървърите на Демократическата партия през юни 2016 г. Не е сигурно обаче, че предложеният от президента Обама бюджет ще бъде одобрен от Конгреса, където превес имат републиканците.

Коментари по темата: „САЩ подсилват армията за кибероперации”

добавете коментар...

  1. BGFreaks

    Крайно време беше. Отдавна.

  2. Game

    Още пробнойни като ония дето избяга в русия.

Коментар