Пентагонът разработва „логическа бомба”

Министерство на отбраната на САЩ ще получи финансиране за разработка на нападателни кибер оръжия. Вече е обявен конкурс за изпълнител на проекта за т.нар. логическа бомба, съобщи Nextgov.com.

Предвиждат се средства в размер на $460 млн. и договор с изпълнителя за пет години. През този период външната компания ще поеме и други дейности на американското кибер командване.

Логическата бомба представлява компютърна програма, която може да разрушава инфраструктурата на противника, водейки я до самоунищожение. Военните планират да използват подобно кибер оръжие вместо обикновените снаряди.

Съгласно доктрината на Пентагона, с помощта на логически бомби САЩ могат да предизвикат катастрофи в ядрени централи, да отварят язовири с цел наводнения и да изключват диспечерското оборудване на летищата, предизвиквайки самолетни катастрофи, коментират новината руски медии.

САЩ поддържат военна кибер структура от 2009 г., като доскоро се считаше, че нейната задача се ограничава само до защита от хакерски атаки. През септември 2014 г. членовете на НАТО се съгласиха, че мащабна кибератака срещу страна от алианса ще се разглежда като нападение срещу целия блок и може да предизвика ответен военен отговор.

Коментар