Пентагонът ще финансира отворени 5G решения

Комуникациите от пето поколение са критична технология в глобалното противопоставяне
(снимка: CC0 Public Domain)

Военните на САЩ възнамеряват да насърчат телекомуникационните компании да изграждат отворени и оперативно съвместими 5G мрежи. Министерството на отбраната, като част от съвместен проект с Института по телекомуникационни науки (ITS) към Националната администрация по телекомуникации и информация (NTIA), ще отпусне средства на фирми, които могат да предложат работещи решения.

Мрежите за радио достъп (RAN) осигуряват комуникация между крайните устройства и собствените мрежи на оператора. Пентагонът смята текущото състояние на безжичните мрежи и собствените RAN решения за катастрофални.

Сега всеки елемент от мрежата има „затворени” компоненти и промяната на една част от мрежата може да изисква повторна проверка на цялата система. Това увеличава цената на мрежите, забавя иновациите и намалява конкурентоспособността, а проблемите със сигурността често са трудни за разпознаване и отстраняване.

Новият проект 5G Challenge има за цел да гарантира оперативна съвместимост на мрежовите 5G компоненти във формат plug-and-play, съобщи The Register. По-специално, Пентагонът търси решения, които са съвместими със стандарта 3GPP R15 и спецификациите на алианса OpenRAN.

През 2020 г. САЩ отпуснаха 750 милиона долара за поддръжка на технологии, базирани на отворени стандарти. Миналата година анализаторите на Dell’Oro Group повишиха прогнозата си за приходите на алианса, като очакват те да бъдат между 10 и 15 милиарда долара към 2025 г.

Отбелязва се и ролята на Китай, който е лидер в разработването и внедряването на 5G през последните години – инициативата 5G Challenge на Пентагона не се появи случайно. Освен това Huawei, която има сложни отношения със САЩ, притежава много 5G патенти.

Пентагонът вярва, че комуникациите от следващо поколение са достатъчно критична технология, за да откаже помощ от страни, чиито продукти и технологии не отговарят на американските стандарти за поверителност и сигурност.

5G Challenge се фокусира върху взаимодействието на подсистемите на RAN. Проектът цели да насърчи използването на отворени стандарти, виртуализация, облачна миграция и разработване на модулен хардуер, осигуряване на взаимодействие между различни доставчици, както и понижаване на прага за влизане на нови компании.

Кандидатите за финансиране ще могат да използват оборудването в лабораторията CableLabs, за да демонстрират и защитават своите проекти. Финалистите и победителите ще получат средства в размер на $250 000 и повече.

Коментар