Южна Корея строи подводно селище с център за данни

Така изглежда отвън амбициозният проект за подводно селище
(илюстрация: KIOST)

Спонсориран от правителството на Южна Корея проект за подводно селище в близост до столичния район Улсан ще осигури не само места за работа и живеене, но и високоефективен център за данни. Начинанието ще позволи да се проучат особеностите на изграждането и поддръжката на бъдещи такива комплекси.

Проектът се ръководи от Корейския институт за океанска наука и технологии (KIOST) с подкрепата на Министерството на морските въпроси и рибарството. На първия етап в експерименталното селище ще живеят петима души в продължение на месец.

Подводен център за данни е неразделна част от проекта KIOST. Това ще помогне за развитието на бъдещи подводни центрове за данни, които са енергийно ефективни и устойчиви, отбелязва Datacenter Dynamics.

Допълнително се предвижда тестване на система за ранно предупреждение за морски природни бедствия, както и използване на комплекса за подводен туризъм. В бъдеще е възможно дори изграждане на отделен хотел в подводното селище.

Проектът за 30 милиона долара е обезпечен за 5 години, като 80% от разходите за неговото изпълнение ще бъдат поети от държавата. В допълнение към KIOST, в проекта участват 23 отдела и частни компании, включително Корейският институт за аерокосмически изследвания и SK Telecom.

Модулът за научни изследвания вътре в подводното съоръжение
(илюстрация: KIOST)

Очаква се подводното селище не само да бъде лесно интегрирано в инфраструктурата на местната агломерация, но и да спомогне за постигане на въглероден неутралитет, благодарение на подводното съхранение на данни в центъра, който ще се охлажда „безплатно” от морската вода.

Според учените, функционирането на подводния град ще наподобява живота в космоса – точно като на космическа станция на територията му ще бъдат тествани всякакви технологии и ще се провеждат различни научни експерименти.

Агломерацията Улсан е избрана поради благоприятните природни условия, както и наличието на развит корабостроителен капацитет, който ще допринесе за бързото изграждане на офшорни структури.

Подводните центрове за данни могат да решат различни проблеми. Project Natick на Microsoft и китайският Highlander са разположени в крайбрежните води и целят подобряване на енергийната ефективност.

Алтернатива са плаващите центрове за данни. А решенията Subsea Cloud са проектирани за инсталиране на дълбочина от 3000 метра, като всичко това е с цел защита на физическия достъп до центъра за данни.

Коментар