Qualcomm се превръща в новия Intel за индустрията

Qualcomm става незаобиколим фактор в секторите на мобилната електроника, IoT и свързани автомобили

Qualcomm става незаобиколим фактор в секторите на мобилната електроника, IoT и свързани автомобили

Водещият разработчик на мобилни чипове Qualcomm е амбициран да се превърне в Intel на 21-ви век. Базираната в САЩ компания придоби европейската NXP Semiconductors за умопомрачителната сума от $47 млрд.

NXP наброява 45 хиляди души, разпръснати в 45 страни по целия свят. Компанията беше известна по-рано като Philips Semiconductors, а през миналата година се сля с американската Freescale Semiconductor.

Подобно на Qualcomm, NXP движи прехода на пазара към мобилни устройства, като разработва сигурни методи за комуникации от рода на безконтактни платежни системи. Напоследък бизнесът на NXP се измести силно в посока автомобилна електроника и интернет на нещата (IoT).

Qualcomm, от своя страна, е основен разработчик на мобилни чипове – процесори и модеми за смартфони и таблети. Поглъщането на NXP ще позволи на американския гигант да заеме нови ниши от полупроводниковия пазар и да стане неизбежен партньор почти на всяка компания за мобилна електроника, IoT и свързани автомобили.

Сумата от $47 млрд. е доста над пазарната капитализация на NXP, която се оценява на $34 млрд. Qualcomm обаче вярва, че инвестицията ще се възвърне, когато умните автомобили и домове станат повсеместни.

Обединената компания ще има годишни приходи в размер на $30–35 млрд., отстъпвайки с малко на Samsung в частта памети и мобилни чипове и превъзхождайки многократно Texas Instruments, Avago (заедно Broadcom), MediaTek и Renesas.

Освен това Qualcomm се сдобива с огромен портфейл от интелектуална собственост, разработен още от Motorola и Philips. На практика, компанията ще стане един от най-големите притежатели на патентни в областта на микроелектрониката и телекомуникациите.

Американският полупроводников гигант очевидно иска да се превърне в толкова важен и незаобиколим фактор на пазара за мобилна, IoT и авто-електроника, какъвто e Intel за индустрията на персоналните компютри и лаптопите в последните десетилетия. Поглъщането на NXP е важна стъпка към постигане на тази цел за Qualcomm.

Коментари по темата: „Qualcomm се превръща в новия Intel за индустрията”

добавете коментар...

  1. intel

    Какво са персоналните компютри ?

  2. вуйчо

    Нещо обичайно – още една компания в ръцете на еврейски монополисти за повече контрол.

Коментар