Спират продажбите на нови компютри с Windows 7

От началото на ноември производителите на РС могат да инсталират на новите компютри само Windows 10 или алтернативни ОС

От началото на ноември производителите на РС не могат да инсталират на новите компютри Windows 7 Professioanl

Microsoft прекрати продажбите на лицензи за Windows 7 Professional и Windows 8.1 на производителите на РС. Партньорите на компанията могат да инсталират на новите десктоп компютри и лаптопи само Windows 10 или алтернативни платформи.

Въпреки това за потребителите остава възможност да се сдобият легално с нов РС под управление на Windows 7 Professional или Windows 8.1, тъй като в складовете все още има нови компютри с тези операционни системи.

В допълнение, притежателите на нови РС с предварително инсталирана система Windows 10 Pro имат право да инсталират заедно с нея Windows 8.1 Pro или Windows 7 Professional дотогава, докато Microsoft поддържа тези версии.

И като трета възможност – на пазара се продават дискове и флашки с лицензирани версии на Windows 7 или 8.1.

Разширената поддръжка на Windows 7 ще продължи до 14 януари 2020 г., а основната и разширена поддръжка на Windows 8 приключват съответно на 9 януари 2018 г. и 10 януари 2023 г., според официалната информация от Microsoft.

Продажбите на Windows 7 Professional и Windows 8.1 в магазините бяха прекратени съответно на 31 октомври 2013 г. и 1 септември 2015 г. Освен това Microsoft прекрати доставката на OEM лицензи за Windows 7 Home Basic, Home Premium и Ultimate в края на октомври 2014 г.

По данни на услугата NetMarketShare, през октомври 2016 г. Windows 7 е инсталирана на 48,38% от компютрите в света, което е дори повече, отколкото в предходния месец. Същевременно делът на Windows 10 е нараснал незначително – от 22,53% до 22,59%.

Темповете на разпространение на Windows 10 намаляха, след като в края юли т.г. Microsoft прекрати възможността за безплатен преход до новата ОС за потребителите на Windows 7 и Windows 8.1, която в края на октомври има дял от 8,4%.

По данни на Microsoft, към края на септември 2016 г. над 400 млн. устройства работят с Windows 10. Компанията се надяваше до 2018 г. версия 10 да обхване 1 млрд. устройства, но впоследствие призна, че този план е нереалистичен.

Коментари по темата: „Спират продажбите на нови компютри с Windows 7”

добавете коментар...

  1. Фафла

    Драйверите, бъгове са най-малкия проблем. “Телеметрията” и проблемите със сигурността остават номер 1 show stopper

  2. II

    При мен пък, всичко си работи перфектно под win10. При това на най-различен хардуер.

  3. Аркан

    Не би ме учудило след 1-2 години да излезе следващата версия на Windows, която MS да ни натрапва по познатия начин – “Your upgrade to Windows (името на версията) is ready”!
    И който се хване на въдицата на Microsoft го чака нещо познато на сегашните потребители на Win 10 – бъгове, несъвместимост на драйвери и устройства, телеметрия и т.н….

Коментар