Интерактивна цифрова карта чува еко-проблемите на София

Интерактивната карта „Зелена сирена" позволява на всеки столичанин да сигнализира за екологични проблеми

Геоинформационната карта „Зелена сирена” позволява на всеки столичанин да сигнализира за екологични проблеми

Интерактивна цифрова карта на София може да помогне на столичани да се справят с екологичните проблеми на града, като обединят усилията си в борбата с нередностите. С помощта на прецизна локализация върху геоинформационната (ГИС) карта могат да се представят данни за всякакви проблеми от екологично естество в столицата.

Наречена „Зелена сирена”, интерактивната ГИС карта дава възможност на всеки гражданин да сигнализира за нередности, свързани с опазването на околната среда в София. Той може да опише проблема и да посочи точното му местонахождение върху картата. Може да прикачи снимки, илюстриращи ситуацията.

Порталът позволява активните граждани да организират „акции” за справяне с малки еко-проблеми на местно ниво – например, жителите на даден район могат да се съберат и да почистят замърсена детска площадка, след като един гражданин инициира почистването и насрочи ден и час.

Натрупването на информация за еко-проблемите на столицата в „Зелена сирена” ще направи възможно по-широк кръг граждани на големия град да обединят усилията си за справяне с нередностите, а специалистите от инициативата „София – зелена столица“, от своя страна, да предложат цялостни мерки за справяне, стъпвайки на професионална експертиза и познаване на най-добрите световни практики в различните „зелени” области. По този начин, вместо разрешаване „на парче” на проблемни ситуации, ще се търси широкомащабно и генерално справяне с причините, довели до дадения казус.

„Зелена сирена” няма за цел да изземва функциите на отговорните ведомства, които имат съответните правни и административни механизми да предприемат мерки при екологични проблеми. Платформата има за задача да бъде медиатор между широката общественост и институциите, давайки гласност на тревогите на гражданите и предлагайки експертни решения за справянето с проблемите.

Интерактивната карта, разработена от екипа на ДЖИСолюшънс, вече е част от уеб платформата sofiagreencapital.org, която интегрира и портала за „зелени” сигнали Keepgreen.bg.  

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар